Realtid

"Jag kan inte bara tjäna pengar"

Helene Rothstein
Uppdaterad: 21 jan. 2010Publicerad: 21 jan. 2010

Stjärnadvokaten Michael Karlsson är ordförande i SOS barnbyar, som just fick en rekordstor donation på 100 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

marknaden
Spela klippet
Realtid TV

Marknaden slutar lyssna på Trump: "Folk synar utspelen"

14 juni 2025

Karlsson är delägare i advokatbyrån Mannheimer Swartling, och basar för byråns pro bono-verksamhet.

– Jag kan inte bara tjäna pengar, säger han till Realtid.se.

Realtid.se skrev nyligen en artikel om hur olika advokatbyråer väljer att ge sitt stöd till katastrofens Haiti. Mannheimer Swartling valde att skänka 100.000 kronor till SOS Barnbyar där byråns delägare, Michael Karlsson är styrelseordförande.

Anmäl dig till Realtid.ses Nyhetsbrev Juridik som skickas ut varje torsdag.

Förra veckan stod det klart att finansmannen Roger Akelius skänker 100 miljoner kronor till SOS Barnbyar för att hjälpa nödställda barn på Haiti. Donationen är långsiktig och ska användas för att säkra försörjning och utbildning för de cirka 400 barn som bor i barnbyarna Santo utanför Port au-Prince samt Cap Haïtien i norra delen av Haiti.

– Vi kommer att etablera fler barnbyar på Haiti men denna gåva är framförallt till för att säkerställa de två som nu finns, säger Michael Karlsson.

Just nu delar organisationen ut sjukvårdsmaterial, mat och vatten till familjer samt ordnar tillfälligt boende för barn i drabbade områden.

– Vårt fokus ligger på barn som har förlorat sina föräldrar i jordbävningen.

ANNONS

Över hela världen har SOS Barnbyar sammanlagt 500 liknande byar som de två på Haiti.

Michael Karlsson berättar att organisationen även ägnar sig åt mikrolån åt föräldrar.

– Det gjorde vi långt innan mikrolån blev modernt, säger han.

Finansmannen Roger Akelius valde SOS Barnbyar eftersom styrelsen är helt oavlönad. Detta till skillnad mot andra frivilligorganisationer som Röda Korset, där ordförande Bengt Westerbergs uppbär en månadslön på 70.000 kronor.

Michael Karlsson jobbar utan arvode från SOS Barnbyar och poängterar att han bara vill uttala sig om den organisation som han själv företräder men säger:

– Eftersom vår huvuduppgift är att samla in pengar är det rimligt att styrelsen arbetar ideellt.

– Jag har till exempel ett jobb vid sidan av och det finns kompetent folk som inte vill få betalt för ett styrelseuppdrag. Däremot ska anställda – som utför merparten av jobbet i organisationen – få korrekt lön.

Hur mycket tid lägger du ner på ditt styrelseuppdrag?

ANNONS

– Det törs jag knappt säga eftersom jag också är delägare i Mannheimer Swartling. Nämen allvarligt talat, under hösten har det blivit väldigt mycket.

Michael Karlsson har varit delägare i advokatbyrån sedan 1991. Han ansvarar för byråns pro bono-verksamhet men betonar att han knappast är ensam i detta arbete.

Engagemanget för samhällsfrågorna började 1998.

– Jag hade varit länge på byrån och kände att jag måste göra något annat än att bara tjäna pengar.

Tillsammans med advokaterna Tomas Bodström och Claes Borgström och några till startade han ”Advokater utan gränser”. Organisationen som bland annat verkar för advokaters rätt i samhällen där demokrati inte nödvändigtvis spelar en central roll i samhället och folk inom rättsväsendet utsätts för hot. Michael Karlsson arbetade i styrelsen i fem år.

Sedan år 2003 arbetar han för SOS Barnbyars styrelse. Egentligen ska styrelsen inte vara med så mycket i den operativa verksamheten, påpekar han.

– Men eftersom SOS Barnbyar får en ny generalsekreterare på måndag, Anna Ryott, har det blivit mer arbete än vanligt. Och i samband med jordbävningen på Haiti har det blivit ännu mer.

Den senaste veckan har Michael framförallt raggat pengar åt organisationen.

ANNONS

– Vi i styrelsen har extremt goda kontaktnät som vi bör utnyttja i dessa situationer.

Vad gäller Roger Akelius rekordstora donation var det Akelius själv som, efter en liten undersökning, kontaktade SOS Barnbyar.

– Han ringde hem till Pia
Watkinson i organisationen, intervjuade henne, blev glad över att hon svarade så snabbt, berättade att han ville skänka 100 miljoner kronor. Därefter hade vi ett möte, berättar Karlsson.

Det allmänna intresset bland svenskarna för att skänka pengar har varit på samma nivå nu som under tsunamiktastrofen, december 2004. Då var intresset möjligen något större eftersom så många svenskar berördes, enligt Michael. Men att få 100 miljoner på ett bräde – det har aldrig hänt tidigare.

– Vi har många långsiktiga givare och många har skänkt otroliga summor. Vi fick bland annat 15 miljoner kronor från Mankell till en barnby på Moçambique.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS