Realtid

"Jag har blivit blåst av Milton"

administrator
administrator
Uppdaterad: 19 jan. 2009Publicerad: 19 jan. 2009

Schweiziska finansmannen Claudio Gianascio anser sig ha blivit lurad av porrbolaget Private Media Groups ägare Berth Milton på samma sätt som Milton anser sig lurad av Kaupthing.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det uppger Gianascio med hes whiskyröst från en mobiltelefon registrerad i Schweiz.

Milton är mitt uppe i en juridisk process mot banken Kaupthing, där han vill gå till botten med ett fall där han anser sig ha lurats på mångmiljonbelopp på grund av felaktig hantering av aktieaffärer.

– Det var först för några månader sedan jag hörde talas om Miltons rättsprocess. Jag tror att jag har en del att berätta i sammanhanget, säger Gianascio.

– Hittills har jag inte kallats in som vittne, men det är upp till domstolen om de vill lyssna på mig.

Rättegången för Milton/Kaupthing-målet i Svea hovrätt hölls i förra veckan, men frågan är om Gianascios vittnesmål är så substantiellt att det kan infogas processen ändå.

Gianascio ägde tidigare investmentbanken Givigest som enligt honom hade uppdrag mellan 1997 och 2000 att hjälpa till med börsintroduktion och annat för Miltons porrbolag Private.

– Då gick Privates aktiekurs kraftigt upp.

Senare återupptogs kontakten i april 2002.

ANNONS

– Då bad Milton mig att hjälpa honom att stimulera intresse för Private-aktien, för han behövde lite finansiering för att klara upp ett problem med Private i USA.

Milton ville låna pengar.

– Det ledde till att jag lånade Miltons företag ett belopp som i dag motsvarar 15 miljoner kronor. Och samtidigt ombads jag stödja aktiemarknaden och skapa lite hjälp att hitta nya investerare till Private.

– Och det är vad jag gjorde i maj, juni och juli 2002. Jag började köpa Private-aktier för mitt kapital, Givigests kapital och Givigests kunders kapital.

Men Private-aktien föll.

– Milton sa till mig: ”Oroa dig inte. Jag kommer att kompensera dig. Hjälp mig bara att stödja Privates aktiekurs”.

Miltons process handlar om att aktiemäklarfirman Matteus som senare köptes av Kaupthing, plötsligt började sälja Private-aktier från en depå som hörde till bolaget Kingston ägt av Valeri Lord.

Dåvarande Matteus aktiemäklare Ulf Åslund hävdar att Milton företrädde Kingston och att Milton gett order om att sälja aktierna, vilket förnekas av Milton.

ANNONS

– Nu inser jag i efterhand att de Private-aktier jag ombads köpa i realiteten var de som såldes från Matteus.

Han uppger sig ha läst artiklar från Realtid.se om Milton-processen, och ser att tidsangivelserna sammanfaller.

– Men det blev jag som i slutändan blev sittande med en säck med förluster, konstaterar Gianascio bittert.

Anser du dig ha blivit lurad av Milton?

– Jag kan inte säga att jag exakt vet att Milton visste att Matteus sålde Private-aktier vid denna tid, men min bedömning är att han var medveten om detta.

– I slutändan är det jag som förlorat miljontals kronor då Private-aktien föll till 1 dollar. Och Milton har aldrig kompenserat mig för förlusten som han lovade.

– Jag har förlorat ett antal miljoner på precis samma sätt som han anser sig ha förlorat miljoner på Kaupthing!

När Milton kom till Gianascio i april 2002 för att låna pengar och be om stöd för aktiekursen, så sa Milton enligt Gianascio att Milton inte visste vem som sålde Private-aktier.

ANNONS

– Men det är min uppfattning att Milton visste, men jag kan inte bevisa det.

Själva lånet på kring 15 miljoner kronor som Gianascio från början gav till Milton i april 2002 skulle betalas tillbaka ett år senare i april 2003.

– Lånet gavs till ett av Miltons bolag registrerat i ett skatteparadis, som ägde majoriteten av aktierna i Private.

– Milton lovade mig att leverera 960.000 aktier i Private som säkerhet. Men han levererade dem aldrig.

Det hela slutade med att Gianascio väntade på att lånet skulle återbetalas i april 2003.

– Och eftersom jag inte fick några säkerheter fick jag återbetala lånet till mig själv. Jag väntar fortfarande på pengarna från Milton.

Gianascio uppger sig ha försökt nå Milton och prata med honom i flera omgångar åren 2002-2008.

– Ofta har det varit nära att jag skulle få tillbaka mina pengar, men han sa att han inte hade några pengar och att han hade en ”tajt” ekonomisk situation.

ANNONS

Till slut betalade Milton drygt 1 miljon kronor per gång i två omgångar. Det var i april och augusti 2006.

– Men sedan två år från februari 2007 svarar inte Milton på e-post eller telefonsamtal från min advokat.

Gianascio ingick uppgörelsen med Milton från början, för att de då förde diskussioner om eventuella andra affärer. De diskussionerna gick tillbaka till sommaren 2000.

– Så därför gick jag med på att ge Milton lånet, om han gav mig aktier som säkerhet. Det var en brådskande transaktion han skulle göra, och jag litade på honom.

Enligt Gianascio är det praxis i finansbranschen att man gör affärer på basis av muntliga överenskommelser.

– Man litar på motparten, om man som jag i detta fall tidigare gjort större affärer med Milton.

Kommer du att vidta rättsliga åtgärder?

– Jag har avhållit mig från det hittills, för att jag fortfarande hoppas att vi kan klara upp den här frågan. Men rättsliga åtgärder blir troligen mitt nästa steg.

ANNONS

När då?

– Troligen snart.

Lånet var från början på knappt 8 miljoner kronor, men enligt Gianascio har det med 7 procents ränta per år vuxit till 15-16 miljoner kronor till dags dato men med avdrag för de återbetalade drygt 2 miljoner kronorna.

– Jag har underskrivna papper på det. Där finns det bindande dokument, så de pengarna kan jag få ut via rättsliga åtgärder.

Vad gäller aktieaffärerna så köpte Gianascio Private-aktier för drygt 20 miljoner kronor, och gjorde en förlust på drygt 10 miljoner på det under maj-juli 2002.

Så totalt anser du att Milton är skyldig dig 25 miljoner, 15 miljoner för lånet och 10 miljoner för aktieförluster?

– Exakt, plus dröjsmålsränta – precis som han vill ha i sin process från Kaupthing.

Gianascio är inne på att Kingston belånat sina Private-aktier som låg i Matteus-depån, men att det blev problem då Private-aktien föll vilket ledde till krav från Matteus på att Kingston skulle återbetala lån.

ANNONS

– Om Matteus i det läget inte fick in pengar från Kingston, antar jag att Kingston fick många varningar från Matteus, och att Matteus sedan blev tvunget att börja sälja av Kingstons Private-aktier.

– Det var exakt det som hände mig med de Private-aktier som jag köpte åt Milton. Till slut tvångssålde min mäklare dem i augusti 2002, vilket ledde till en förlust på drygt 10 miljoner.

– Om Milton nu kräver ersättning från Kaupthing för sina förluster, så vill jag ha min ersättning från Milton för min förlust.

– I och för sig borde jag ha fått den ersättningen ändå, efter Miltons tidigare löfte. Men han levde inte upp till det löftet.

– Nu är det lite för mycket för mig, att Milton går och kräver pengar av andra för liknande saker som han i sin tur har gjort mot andra.

Gianascio har sedan det inträffade tvingats lägga ned sin investmentbank Givigest sedan några år. Nu jobbar han som ”oberoende finanskonsult”.

– Helt ärligt var det inte bara Milton-incidenterna som blev slutet för Givigest, men det bidrog till stor del. Ännu har jag inte fått tillbaka pengarna på sju år, vilket även har varit ett hårt slag för mig privatekonomiskt.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]