Svenska programmerare tjänar för mycket. De nya IT-jobben riskerar därför hamna utomlands, anser IT-företagarna. Sverige ska inte lönekonkurrera. Huvudproblemet är i stället det låga teknikintresset, anser fackförbundet Sif.
IT-jobben flyttar utomlands
![administrator](/_next/image/?url=%2Fimages%2Fauthor.png&w=1200&q=75)
Mest läst i kategorin
![](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Frealtid.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F11%2FCompricer.webp&w=1200&q=75)
Tiotusentals ”enklare” IT-jobb riskerar att försvinna från Sverige om inte lönerna anpassas efter rådande internationell konkurrens. Relativt sett måste lönerna sänkas för dem som arbetar med programmering, enklare systemutveckling och support, enligt Göran Trogen, förbundsdirektör på Almega IT-företagen.
IT-jobben har redan dragit österut. Indien har blivit en stormakt där många av de stora IT-bolagen i dag har verksamhet och dit mycket av nya IT-investeringar läggs.
Göran Trogen tror inte att den rena flytten av jobb kommer att bli så stor i numerära tal:
– Problemet är snarare att investeringarna riskerar gå Sverige förbi, säger han nyss hemkommen från IT-staden Bangalore i Indien.
Magnus Kjellsson, förbundsekonom på Sif tycker att arbetsgivarna svartmålar. Hotet mot Sverige som ledande IT-nation ligger snarare i bristen på teknikintresse bland dagens unga och en sådan här inställning från arbetsgivarna bättrar inte på den bilden, enligt Magnus Kjellsson.
I Indien kostar en IT-arbetare runt 6-7 gånger mindre än i Sverige, enligt Trogen. Men det handlar inte om dessa låga nivåer för att Sverige ska hävda sig. Det viktiga är att det blir en ökad lönespridning i branschen med högre lön till de mer kvalificerade IT-jobben, är Trogens budskap. Och han tycker sig få förståelse från motparten.
– Klart vi också är oroliga för jobbflytt, säger Magnus Kjellsson.
– Men lönekonkurrens är fel väg att gå, de enklare jobben kommer att flytta ut och då måste Sverige klättra högre upp i värdekedjan, enligt Kjellsson.
En viss lönesänkning har redan skett i Sverige sedan IT-branschen kom ner på jorden igen efter de himmelska dagarna i slutet av 1990-talet. Redan då blev det högljudda protester från facken när flera IT-företag ville sänka lönerna.
TT
![](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Frealtid.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F11%2FCompricer.webp&w=1200&q=75)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.