Svenska IT-bolag formligen skriker efter folk. Branschen gör allt för att få unga att våga satsa på IT-utbildningar. Bristen på arbetskraft kan tvinga den att flytta verksamhet utomlands.
IT-bolag behöver anställa tusentals
Mest läst i kategorin
– Vi vet att det finns flera företag som tvingas tacka nej till uppdrag, de kan helt enkelt inte få tag på folk som kan utföra jobbet, säger Björn Axelsson, som är ansvarig för kompetensutvecklingsfrågor hos branschorganisationen IT-företagen.
Enligt analysföretaget IDC finns 8 760 lediga IT-jobb. IDC räknar med att personalbristen hotar en tredjedel av den förväntade tillväxten i branschen under 2007. I pengar motsvarar det 1,4 miljarder kronor.
IT-företagens egna analyser pekar också på en glödhet marknad detta år.
– Men personalbristen gäller inte bara bland IT-företagen. Bristen finns också inom de företag som köper IT-tjänster. Företag som Volvo, Scania, Ikea och andra med stora IT-avdelningar har lika svårt att få tag på folk, säger Björn Axelsson.
Ikea till exempel söker i dagarna i annonser 100 personer till sin IT-avdelning.
I flera år har branschen på olika sätt försökt locka studenter till landets IT-utbildningar. Men antalet studenter fortsätter att minska. Från drygt 24.000 kring millennieskiftet till 2.600 vid den senaste intagningen.
– De regionala utbildningarna har tomma utbildningsplatser, stora skolor som KTH fyller platserna med studenter från till exempel Kina, säger Björn Axelsson och fortsätter:
– Vi har inte lyckats förmedla att IT-jobb är så mycket mer än bara något supertekniskt och ensamt jobb. I verkligheten handlar det om att lösa problem tillsammans med kunder, om resor och kontakter, säger Axelsson.
Från månadsskiftet tar Microsoft ytterligare ett initiativ för att locka studenter till IT-världen. En portal på nätet med målet att knyta kontakt mellan studenter och näringsliv, redan innan utbildningen är klar.
– Vi vill skapa kontakter för praktikplatser, examensarbeten, stipendier för att ge studenter chansen att skaffa sig verklighetsnära kunskaper redan under studietiden, säger Nils Stadling, ansvarig för initiativ som gagnar mjukvaruindustrin i Sverige.
– Det som är bra för den, är bra också för oss på Microsoft, säger han som förklaring till att bolaget skapar mötesplatsen på nätet.
Bristen på arbetskraft har inte lett till någon egentlig import av arbetskraft till Sverige.
– Vad som i stället händer är att det skyndar på en utflyttning av verksamhet till andra länder, som Baltikum, där kompetensen finns på bara en timmes resas avstånd, säger Björn Axelsson.
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.