Realtid

Investors växande styrelse möter kritik

Sara Johansson
Uppdaterad: 28 mars 2012Publicerad: 28 mars 2012

"Ju fler människor du har i en styrelse, desto sämre blir den", säger Conni Jonsson, vd för investmentbolaget EQT.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Investor är ett av flera storbolag som ökat antalet styrelsemedlemmar. Nu möter dessa bolag kritik från flera välkända namn i finansbranschen, enligt SvD Näringsliv.

Investor tillsammans med Astra Zenica och SCA ökade antalet styrelsemedlemmar med två personer. Nordea, NCC, Castellum och Elekta ökade med en person.

Investor och Astra Zenica har nu 13 styrelsemedlemmar vardera, vilket väcker skarp kritik.

En av kritikerna är Conni Jonsson, vd för investmentbolaget EQT:

– Ju fler människor du har i en styrelse, desto sämre blir den, säger han till SvD Näringsliv.

Även Ericsson där både Investor och Handelsbankensfären har ägarintressen sticker ut med 12 styrelsemedlemmar.

Conni Jonsson poängterar att det inte behövs så många i ett styrelserum för att få en bra diskussion. Han menar snarare att det inte blir konstruktivt.

– Sitter tretton personer och alla ska ha synpunkter på allting, vad blir substansen då? Då blir det ”han säger gör si, hon säger gör så”, säger han till SvD Näringsliv.

ANNONS

Och han vet vad han talar om. Han förklarar hur det var i början av 90-talet, under den stora finanskrisen, när han höll på med bankrekonstruktioner då det satt 30 personer i styrelserna.

– Det funkade inte, säger han.

Patrik Tigerschiöld, vd för investmentbolaget Bure, sällar sig till kritikerna. Han var med och skrev den ursprungliga bolagskoden som består av regelsamlingar för börsbolag.

– Det var en viktig punkt. Vi var väldigt överens om att mindre styrelser jobbar mer effektivt tillsammans, säger han till SvD Näringsliv.

Han poängterar att ju fler man är i en styrelse desto mer går det individuella ansvaret ned.

Börschefen Bengt Rydén anser att styrelserna i flera börsbolag redan är onödigt stora och menar att man inte bör vara fler än sju personer i en styrelse.

Han pekar på att det är svårt att känna ett personligt ansvar om man är många i en styrelse och att det är lätt att gömma sig bakom någon hela tiden.

Suzanne Sandler, vd för styrelseakademien håller med de ovanstående om att 13 personer är för mycket i en styrelse.

ANNONS

– All forskning visar att grupper fungerar som bäst runt åtta personer, säger hon till SvD Näringsliv.

Investors Petra hedengran som är ägaransvarig i bolaget svarar på kritiken och menar att det är svårt att unvika större styrelse om man vill säkerställa att alla nödvändiga kompetenser finns representerade. Även planering för succession i styrelsen kan motivera att man under en period har en större styrelse, resonerar hon.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]