Realtid

Inte alltid smart stycka bolag

 Superinvesteraren Warren Buffet och den skarptungade amerikanske aktivisten Dan Loeb har två helt skilda inställningar till att stycka bolag.
Superinvesteraren Warren Buffet och den skarptungade amerikanske aktivisten Dan Loeb har två helt skilda inställningar till att stycka bolag.
Margaret von Platen
Uppdaterad: 10 dec. 2018Publicerad: 10 dec. 2018

Senaste stjärnfallet på aktivisthimlen är det stora amerikanska konglomeratet United Technologies som ska delas i tre bolag. Men hur klokt är det egentligen att dela upp företag? Åsikterna går isär. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– På kort sikt verkar det vara bra men är det verkligen bra på lång sikt? Var det begåvat att skilja på Essity och SCA? Samma fråga gäller Autoliv och Veoneer, som gått ner nästan 30 procent sedan börsintroduktionen. På lång sikt finns det kopplingar och integrationer mellan bolagen, säger Per Håkan Börjesson, grundare, vd och huvudägare i Investment AB Spiltan och en stor beundrare av vår tids mest framgångsrike investerare Warren Buffett.

– Warren Buffett är ingen anhängare av att dela upp bolag. Säljer du ditt bolag till Berkshire Hathaway – och inte till en finansiell matador – är det för att bolaget ska drivas vidare som det alltid gjort.

Men förra veckan kunde den skarptungade amerikanske aktivisten Dan Loeb fira två segrar. Den största nyheten var att United Technologies, det stora amerikanska industrikonglomeratet, bestämt sig för att ta Dan Loebs förslag i beaktande. Detta går ut på att stycka United Technologies i tre separata bolag. Ett bolag kommer att innehålla flygmotorerna Pratt&Whitney, ett annat Otis-hissar och ett tredje Carrier-luftsystem.

Några timmar innan UTC annonserade denna nyhet, kom Dan Loebs andra seger; Campbell Soup hade gett efter.  De tar in två styrelseledamöter från Dan Loebs aktivistfond Third Point. Campbell Soup gör även andra eftergifter sedan Dan Loeb lanserat en offentlig kampanj för att avskeda styrelsen och även hotat tre styrelseledamöter med rättsliga åtgärder. 

De båda nyheterna visar att traditionella juridiska strider via ombud lönar sig, skrev Financial Times.

Dan Loeb, 56 år, är en yoga entusiast som uppmuntrar sina anställda att meditera på jobbet varje dag. Han är del av ett större antal aktivister som döper om sina investeringsstrategier till konstruktivism, och satsar på att vara trevliga och att arbeta med ledningen bakom kulisserna.

Under flera år nu har aktivismen genomgått en förändringsprocess. Bolagen har vant sig vid aktivisternas närmanden och fonder som Cevian Capital, ValueAct och Trian Partners har nått framgångar genom en mindre aggressiv stil. Bolagsstyrelser och företagsledningar har varit ivriga att engagera sig och slippa dyra och skadliga offentliga strider.

Dan Loeb uppskattas ha en förmögenhet på 2,9 miljarder dollar. Hans Third Point Fund, som förvaltar 18 miljarder dollar, har alltid varit en unik spelare bland aktivistfonderna. Den har ett helt dragspel av olika taktiker och den har mandat att helt ändra strategi beroende på marknaden och på måltavlan. Third Point köpte nyligen in sig i två bolag som det anses att den inte kommer att börja kampanja mot – Paypal och American Express. Dan Loeb uttryckte i ett investerarbrev att han hade förtroende för båda bolagens strategier. Han har däremot trappat upp sina krav på Nestlé. Han anser att åtgärderna vidtas för långsamt.

ANNONS

Dan Loeb är en hälsoentusiast som döpte sin hedgefond, som han grundade för 23 år sedan, efter ett surfställe i södra Kalifornien. Han retweetar ofta Dalai Lamas inspirerande citat och är i dagsläget en av de mer färgstarka, framgångsrika och aktiva investerarna i USA. Han har stämt Sotheby’s auktionsfirma, hjälpt till att slänga ut Yahoos vd, och angripit publika bolag som Dow Chemical och Sony. Han hävdar själv att han inte är kortsiktig men att han är skicklig på att plocka fram duktiga vd:ar, till exempel Marissa Mayer till Yahoo och Tad Smith till Sotheby’s.

När det gäller United Technologies var det sista kvartalet förra året som Dan Loeb började började bygga upp en position. Han har drivit sin kampanj om att dela upp UTC bakom lyckta dörrar. I maj skrev Dan Loeb i sitt investerarbrev att uppdelning skulle frisätta värden om 20 miljarder dollar efter kostnader. Han uttryckte även kritik mot bolagets ledning. UTC:s aktier hade innan nyheten om uppdelningen haft en uppgång på endast elva procent under fem år. S&P:s index har gått upp cirka 45 procent under samma period.

Men idén om att stycka UTC har diskuterats länge. UTC:s framgångsrike tidigare vd George David (1994-2008) lyckades skapa lönsamhet inom alla olika bolagsdelar genom ett särskilt program, ACE ”achieving competitive excellence”, där varje anställd skulle analysera olika aspekter i produktens tillverkning och blir personligt ansvarig för att minska kostnader och uppnå bolagets mål. George David fick ofta frågor om konglomeratets vara eller inte. Han svarade att han föredrog att kalla UTC för ”multi-industriellt” och ”multi-nationellt”. Ett av skälen till att ha konglomerat är att investorer hatar överraskningar och dåliga nyheter och bästa sättet att undvika dessa är att bolaget har ett så vidsträckt produktsegment som möjligt och finns inom så många geografiska marknader som möjligt, förklarade George David 2005. Detta minskar bland annat effekterna av cyklikaliteten i de olika verksamheterna. 

Warren Buffett uttalar sig om aktivister som bland andra Dan Loeb på följande sätt: ”En dag kan dessa kapabla och företagsamma corporate raiders, uppbackade av statsfonder och finansierade av komplexa högriskobligationer, komma till vårt slott Bershire Hathaway och söka efter byten. De kommer att ha en bra berättelse. Vi ska dela upp kungadömet och frigöra stora värden. Vad de egentligen menar är ’att vi ska stycka bolaget i olika delar, driva upp marknadspriset på varje del och se till att själva få en massa stålar’. Dessa pirater sprider en cancer av skräck i bra företag. Är de här för att bygga upp inneboende värden i bolagen eller är de här för att driva upp marknadsvärden som gynnar dem själva? För att kunna motstå dessa aktivister krävs det att ledande befattningshavare i Berkshire Hathaway har en stark karaktär, är pålitliga, ägarorienterade och tänker framåt.”

Citatet är fritt tolkat från boken Four Filters och Invention of Warren Buffet and Charlie Munger av Bud Labitan.

Veoneer, en avknoppning från Autoliv, introducerades på kurs 391 kronor den 2 juli i år.  Kursen var 275 kronor måndag den 10 december.

Essitys handlades på kurs 248 kronor den 15 juni 2017 och aktiekursen är 228 kronor samma datum som ovan. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Margaret von Platen
Margaret von Platen
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]