ETF Securities Nordenchef ser ett svalt intresse för Kina men tror att vändningen kommer.
"Ingen vill vara först in"
Mest läst i kategorin
Intresset för investeringar i Kina har den senaste tiden varit ganska svalt från nordiskt håll. Generellt sett finns det en global misstro mot den kinesiska marknaden på grund av en längre tids sämre resultat men den är på väg att vända nu.
Det säger ETF Securities Nordenchef Peter Lidblom till Realtid.se. Leverantören av börshandlade produkter lanserade nyligen en Kina-ETF som följer indexet för kinesiska a-aktier och har åtminstone från nordiskt håll sett ganska lite intresse trots att det är billigt att investera på den kinesiska marknaden.
– Investerarna är medvetna om att det är billigt men ingen vill vara först in, det är där problemet ligger. De ser hellre att marknaden stiger fem till tio procent så att de kan gå in när det redan har vänt, säger Lidblom.
Vändningen kan redan vara på väg. Fonden är uppe med fem procent sedan lanseringen och tre faktorer tros ligga bakom återhämtningen.
En allt lösare penningpolitik bidrar till mer pengar i systemet som så småningom hittar sin väg in i realekonomin. Samtidigt har Kina börjat släppa på en del restriktioner inom fastighetssektorn, som är en väldigt viktig marknad för landet.
– Inkluderar man alla kringsektorer står fastighetsmarknaden för nästan 25 procent av landets BNP. Till exempel har Kina börjat lätta på restriktionerna för antalet fastigheter man får äga och även börjat ge ut mer fördelaktiga bolån. Därtill har fastighetsbolagen nu möjlighet att hämta in kapital både från aktiemarknaden genom nyemissioner och från räntemarknaden genom att ge ut obligationer, säger han.
Tredje faktorn är att nyemissions-restriktionerna inte är lika strikta längre och det är en av förutsättningarna för en framgångsrik omstrukturering av de statliga bolagen.
– Vi har redan sett ett antal nya bolag på börsen som handlats upp rejält den första handelsdagen. De här tre faktorerna bör bidra till en fortsatt god utveckling för Kinas aktiemarknad, fortsätter han.
Däremot söker allt fler investmentbolag tillstånd från de kinesiska myndigheterna att investera på den lokala a-aktiemarknaden. För att göra det krävs en så kallad Qualified Foreign Institutional Investor-licens eller Renminbi Qualified Foreign Institutional Investor-tillstånd samt en kvot.
Nu när Kina börjat lätta på tillståndsprocessen börjar fler investerare helt enkelt positionera sig inför en vändning på den lokala aktiemarknaden hos världens näst största ekonomi, menar Lidblom.
– A-aktierna ger på ett bättre sätt tillgång till det riktiga Kina. På Hong Kong-börsen är visserligen bolag från varje sektor representerade men det är fortfarande en stor övervikt mot finans och energi. Det innebär att investerarna inte har tillgång till många av de områden vi ser som intressanta, som till exempel konsumtionstemat, cleantech och turism, säger han.
När det gäller den globala ETP-marknaden i stort så upplever den fortsatt tillväxt. I Europa ökar den lite mer vilket kan förklaras med att regionen fortfarande behöver komma ikapp med USA, som står för drygt 70 procent av alla ETP-tillgångar, enligt Lidblom.
Den nordiska efterfrågan för börshandlade produkter är lite svårare att urskilja för att marknaden fortfarande är väldigt lokal. Vad som mest handlas här är inte nödvändigtvis representativt för aptiten från nordiska investerare i stort eftersom utbudet på Stockholmsbörsen är begränsat, menar Lidblom.
Många av produkterna handlas istället på någon av de andra, större börserna i Europa.
– Sett till våra diskussioner med kunderna så tittar allt fler på att börja använda ETF:er istället för indexfonder eller aktivt förvaltade fonder, avslutar han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.