Realtid

Ingemar Carlsson: Nedgången fortsätter

administrator
administrator
Uppdaterad: 29 dec. 2008Publicerad: 29 dec. 2008

Stockholmsbörsen fortsätter sina svängningar inom ett brett intervall.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag räknar med att dessa svängningar kommer att fortsätta ytterligare en tid innan index sedan får en dragning nedåt under första kvartalet 2009.

I dagsläget ser det ut som att denna förväntade nedgång ska kunna fullborda hela den nedgång som inleddes redan i början av 2007 för en del aktier.

För börsens index infann sig toppen i juli 2007. Det är snart 18 månader sedan denna topp och frågan är om det hur många månader som hela nedgången ska ta i anspråk. Jag har en längre tid jobbat med alternativet 20-24 månader för hela nedgången och håller fast vid detta alternativ, då det inte finns några signaler som tyder på något annat än så länge.

När än vändning är på gång räknar jag med att det kommer att synas med all tydlighet men nu innan vi har den möjligheten på plats får vi jobba med de alternativ som ser möjliga ut.

OMXS30 (659,18) var upp till 692, den 9 december för att sedan backa tillbaka en del och notera 646 som lägst den 12 december. Nu är index på väg uppåt igen och det handlar närmast om ett test av motståndet vid 668. Detta motstånd bör brytas och ge en fortsättning upp till nästa motstånd vid 695.

Lägsta noteringen under hösten infann sig den 27 oktober vid 557 och allt sedan dess har det handlat om en tillfällig uppgång i en långsiktigt fallande trend. Denna typ av tillfälliga uppgångar brukar kunna pågå under 2-3 månader och det betyder att jag räknar med att den aktuella uppgången nu ska gå mot ett mål under januari månad. Just nu jobbar jag med olika tidsalternativ med allt från den 7 januari till den 27-28 januari, som trolig period då uppgången fullbordas. Svängningar kommer sannolikt att fortsätta att vara stora fram till dess det hela vänder nedåt igen.

Om vi sedan försöker fånga in en kommande lågpunkt är det tiden från mitten av mars som kommer att vara av vikt då vi söker ett slut på den långsiktiga nedgången. Sedan kan bottenformationen dra ut på tiden och det kan dröja en bra bit in på året innan allt är klart för en ny långsiktig uppgångsfas. Det handlar egentligen om tidpunkten för bekräftelsen av att alla stimulanspaket från regeringar och centralbanker i världen börjar ge effekt och när dessa börjar synas i statistiken är börsen redan på väg uppåt. Börsen vänder ju oftast flera månader innan det syna i någon form av statistik.

I det flesta fall sker en vändning när det ser som sämst ut och det är ju naturligt, då de aktörer som hållit ut länge i en nedgång väljer att sälja när det ser riktigt dåligt ut.

ANNONS

Det finns stora kapitalmängder vid sidlinjen som väntar på rätt läge att gå in i marknaden. Vi har ju redan under hösten fått indikationer på att flera kapitalstarka placerar gått in bland annat Ericsson, som stigit rejält under hösten efter sin bottennotering vid 40,60 kronor den 10 oktober.

Med en allt svagare krona under de senaste 6 månaderna har svenska aktier blivit allt billigare ur ett utländskt perspektiv. Vi såg detta med all tydlighet vid vår egen finanskris 1992, då den svenska kronan släpptes fri i november detta år. Resultatet den gången blev en både intensiv och stor börsuppgång.

Ser man på de reaktionsdagar vi fick i början av januari i år så var den 22 januari en viktig botten dag för många aktier. Det gör att vi nu får en viktig avstämning även i år kring den 22 januari, vilket jag ser som perioden 21-26 januari. Innan dess kan vi konstatera att tiden kring den 7-9 januari under tidigare år varit av betydelse också då vi många gånger fått avgörande reaktioner under denna period.

Alfa Laval (64,50) tappade 66,8 procent under tiden 7 november 2007 till 27 oktober 2008. Under nästan 12 månader föll aktien från 132,50 kronor som högst till 44,00 kronor som lägst. Från lågpunkten vid 44,00 kronor inleddes sedan en uppgång likt den vi såg i början av 2008.

Under den nu aktuella uppgången har motståndet vid 68,00 kronor hållit för två tester. I början av januari bör vi få se ett nytt test av detta motstånd. Om det bryts finns det möjlighet att aktien hinner med att ta sig upp till nästa motstånd vid 76,00 kronor innan en ny nedgångsfas inleds.

H&M (311,50) var upp till 320 kronor den 9 december och testade detta viktiga motstånd på denna nivå. Jag räknar med att motståndet ska testas på nytt inom den närmaste tiden. Får vi ett genombrott av 320-nivån innebär det en ny köpsignal, vilken kan lyfta H&M till 344 kronor i första hand men högre alternativ finns med i bilden. 360 kronor finns då också med i den positiva synen förutsatt att 320-nivån bryts.

I ett längre perspektiv handlar det även här om en uppgång av tillfällig karaktär även om den skulle ta 3 månader i anspråk räknat från lågpunkten vid 239,50 kronor den 27 oktober i år.

Tele2 B (68,50) är i en stigande trend efter att ha varit ned till 56,25 kronor som lägst den 28 oktober. Den 16 december var aktien upp till 72,50 kronor för att sedan falla tillbaka. Nu räknar jag med att motståndet vid 72,00 kronor kommer att testas på nytt och om nivån bryts kan vi få se en körning upp till motståndet vid 81,00 kronor innan det är dags för en ny nedgång.

ANNONS

Rekordnoteringen vid 152,50 kronor sattes den 6 november 2007 och utvecklingen under senhösten tyder på att uppgången är tillfällig innan en ny nedgång tar överhand i ett senare skede och ger den botten som sedan ska gälla under en lång tid.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]