Realtid

Inga vikt-regler för svenska modeller

Martin Schori
Uppdaterad: 10 jan. 2007Publicerad: 10 jan. 2007

New York följer nu Italiens och Spaniens exempel och inför förbud mot för smala modeller under modeveckan. Sverige planerar dock inte att sälla sig till skaran.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är branschorganisationen Council of Fashion Designers of America som ligger bakom beslutet. De exakta riktlinjerna kommer att släppas senare denna vecka, skriver nyhetsbyrån AFP.

Gruppens förre president hade tidigare motsatt sig ett förbud eftersom han tyckte det var samma sak som att “förbjuda någon som är för fet”.

Spanien var först ut med att sätta regler för modellernas kroppsvikt, i september förra året. Efter att en brasiliansk fotomodell avlidit i anorexia i november införde även Italien liknande regler.

Riktlinjerna är baserade på Body Mass Index. En modell på italienska catwalks som är 175 centimeter lång, till exempel, får inte väga mindre än 55 kilo, skriver AFP.

– I tredje världen, om någon har en BMI under 18,5, så sänder man in humanitär hjälp, kommenterade en rådgivare till italienska ungdomsministern, till Reuters.

I februari är det modevecka i Stockholm. Där har man dock inga planer på att reglera modellernas vikt.

– Nej, inte vad jag vet, säger Helena Mellström på Moderådet, till Realtid.se. Vi följer inte modellernas utseende så mycket. Det pratas inte så mycket om det här. Jag tycker modellerna här har en ganska sund look.

Hon ställer sig dock positiv till förbudet.

ANNONS

– Ja, det är självklart jättebra om man kan förhindra extremer åt båda hållen, säger hon.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Martin Schori
Martin Schori
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]