Realtid

Inga skambud på Jobbjakt

administrator
administrator
Uppdaterad: 31 juli 2006Publicerad: 31 juli 2006

<pufftextlänk>Facket varnade för lönedumpning, men nu presenterar jobbauktionssajten Jobbjakt statistik som visar att lönerna för jobben de förmedlar ligger långt över fackets egna minimilöner.</pufftextlänk> "Det är inget konstigt med det", svarar LO.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När jobbauktionen Jobbjakt för tre veckor lanserades riktade facket skarp kritik mot sajten och anklagade den för att ägna sig åt lönedumpning.

Nu presenterar Jobbjakt sin första statistik för den gångna perioden. Sajten har förmedlat 145 jobb, och snittlönen ligger långt över fackets egna minimilöner i kollektivavtalet. Snittlönen ligger på 106 kronor i timmen, medianlönen ligger på 90 kronor i timmen.

Ingemar Göransson, utredare på LO, säger sig inte vara förvånad över de relativt höga lönerna.

– Det är ganska enkla jobb som de säljer, och för sådana jobb är det där ganska precis vad snittlönerna ligger på. Det är inget konstigt med det, säger han.

Lönerna varierar beroende på vilken typ av tjänst som tillsatts. Högst timersättning, 350 kronor, fick en person som hjälpte till med bokföring. Lägst timersättning, 50 kronor, tilldelades en person som satt barnvakt.

Totalt sett får de arbetssökande på Jobbjakt högst snittlön om de arbetar som personlig tränare, timlönen ligger där på ett snitt på 150 kronor. Sämst betalt får de som tagit jobb som barnpassare eller trädgårdsskötare, med ett snitt på 61 kronor i timlön.

Jobbjakts marknadschef Vishal Nanda är mycket nöjd med resultatet och jämför siffrorna med fackets egna miniminivåer för timlöner ”som i dag ligger på cirka 70–80 kronor i svenska kollektivavtal”.

– Vi ser det här som en succé. Vi hade väntat oss att lönerna skulle ligga något lägre, så det här var bättre än förväntat, säger han.

ANNONS

Statistiken utgår från endast 145 förmedlade jobb, vilket kan tyckas vara ett för litet urval, men Nanda tycker ändå att statistiken går att lita på.

– Eftersom det varit så mycket påtryckningar kände vi att vi måste gå ut med informationen. Och siffran tycker vi är ganska bra, med tanke på att vi bara har funnits under tre veckor när de flesta är på semester.

Ingemar Göransson på LO menar att de relativt höga lönerna har kommit till tack vare att facket har agerat. Det har också att göra med att såväl arbetsgivare som arbetstagare inte ”håller på med sådana här dumheter”. Det har nämligen visat sig att den som bjuder lägst inte alltid får jobbet.

– Arbetsgivarna är klokare än så, de tar den som är bäst. Det är inget att förvånas över, säger Ingemar Göransson.

Jobbjakt säger att de har blivit orättvist beskyllda för lönedumpning.

– Jag blir inte upprörd å deras vägnar. De har fått mediauppmärksamhet värd flera miljoner, säger Göransson.

Nu ser det ut som kritiken mot Jobbjakt kommer att upphöra. Ingemar Göransson jämför sajten med Blocket och menar att den numera inte är något att uppröras över.

– Det blir en stjärna i kanten för facket, säger han.

ANNONS

Jobbjakts Vishal Nanda håller inte med om att fackets påtryckningar höjt lönerna på sajten, men hoppas ändå att Ingemar Göransson får rätt.

– Vi har försökt göra så mycket som möjligt för att alla ska bli nöjda. Nu tycker vi att vi gjort så mycket att ingen borde klaga. Vi har infört lösningar som minimilön och fast pris, och tvingar inte längre någon att ta en budgivning.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS