Sveriges crème de la crème av investerare har plöjt ner hundratals miljoner kronor i Christina Fagerbergs och partnern Ulrika Dellbys nya fond Fagerberg & Dellby.
Industri Kapital-stjärna startar eget
Mest läst i kategorin
Fonden har precis fått grönt ljus från tunga investerare som SEB-stiftelsen, familjen Bonnier, familjen bakom bygg- och fastighetsbolaget Einar Mattson och andra som öronmärkt över 320 miljoner kronor för fondens investeringar.
Riskkapital som köper upp företag, vidareutvecklar dem och säljer vidare med vinst, brukar ha en avkastning på 25 procent per år.
Fagerberg & Dellby-fonden ska ha en livslängd på tio år, men räknar med att förränta pengarna aktivt genom företagsinvesteringarna under i snitt fem år.
I så fall kommer fondkapitalet att växa från 320 miljoner kronor till nästan 1 miljard under livslängden.
Av vinsten på 600-700 miljoner får fondbolaget 20 procent eller cirka 130 miljoner kronor som Fagerberg, Dellby, fondens investeringskommitté, nya framtida medarbetare och andra får dela på.
Det blir alltså åtminstone tal om tiotals miljoner kronor till Fagerberg och Dellby vardera.
Därtill kommer deras egna insatser på totalt 5 miljoner kronor i fonden, som under perioden väntas växa till 15 miljoner att dela på.
Fagerberg och Dellby har lyckats med konststycket att få investerare att ställa upp trots det sura börsklimatet.
– Vi vet att andra nya team har varit ute och försöker starta fonder, men vad vi vet finns det ingen förutom vi som verkligen har fått investerare att ställa upp med tillräckligt med kapital för att kunna starta en fond, säger Fagerberg.
Fonden kan ta emot ytterligare investerare i upp till ett år till, sedan kommer den att stängas definitivt.
Christina Fagerberg står för den finansiella expertisen. Hon har jobbat med företagsköp i två år på amerikanska investmentbanken Goldman Sachs och sex år på riskkapitalbolaget Industri Kapital.
Ulrika Dellby har en bakgrund som strategikonsult, med 16 år på amerikanska konsultföretaget Boston Consulting Group.
F&D räknar med att köpa sitt första företag inom ett år.
– Vi för diskussioner med företag som är till salu, säger Fagerberg.
Inom fem år räknar fonden med att ha köpt 3-5 företag. Planen är att alla företag inom tio år vidareutvecklats och sålts vidare till högre pris.
– Under min tid på Industri Kapital upptäckte jag att det finns ett utrymme att fokusera på att köpa mindre och mellanstora familjeföretag, säger Fagerberg och sa därför upp sig för två år sedan för att förverkliga sitt drömprojekt.
Då hittade hon Ulrika och upptäckte att de båda kompletterade varandra perfekt. De började jobba ihop sommaren 2007, och har träffat investerare sedan i höstas.
– Vår avsikt är att vara en väldigt aktiv ägare i de företag som köps upp, och tillsammans ta företagen till en ny plattform och därigenom skapa värde, säger Dellby.
Tanken är att äga uppköpta företag i 3-7 år.
Inriktningen är mogna, välskötta företag. Det ska inte vara purunga företag, och de ska ha en bevisad affärsmodell.
– Samtidigt ska det vara en potential kvar att utveckla och skapa en tillväxt, säger Dellby.
Stora omstruktureringar av krisföretag är inte att vänta. Det är en helt annan typ av företagsaffärer som kräver stora resurser.
F&D ser inga begränsningar vad gäller vilka branscher företagsköpen kommer att ske inom.
– Vi är duktiga på att snabbt sätta oss in i nya branscher, säger Dellby.
Företagsköpen kommer bara att ske inom Sverige.
– Vi tror att det är viktigt att vara lokala, säger Fagerberg.
Tjejerna har räknat ut att det finns 500-1.000 potentiella köpkandidater som passar för F&D-fonden i Sverige. Det är ägarledda familjeföretag inom den utvalda storleksklassen.
Bolagen har en årsomsättning på 200-600 miljoner kronor eller ett skuldfritt värde i samma storleksordning.
En fjärdedel av dessa bolag har ägare som är födda på 40-talet. Upp till sex av tio av bolagen väntas byta ägare de kommande 5-10 åren.
– Många företagsägare är till och med födda på 30-talet, och håller som bäst på att fundera över vem som ska ta över, säger Dellby.
Inga löften kan ges för fondens framtida avkastning, men som jämförelse har andra riskkapitalbolag som köper företag och säljer dem vidare, uppnått historiska årsavkastningar kring 25 procent efter alla avgifter.
Fagerberg utexaminerades år 1998 från Handelshögskolan i Stockholm, och skrev sin uppsats om företagsköp.
– Jag ville ta reda på om riskkapitalbolagen tjänade så mycket pengar genom ”finansiellt trolleri” eller om de verkligen var värdeskapande och kunde sälja vidare företagen för att de utvecklat dem till en högre nivå, förklarar hon.
Slutsatsen blev tydlig.
– Jag fann att företag som köpts upp av riskkapitalbolag, var i bättre skick än andra, säger Fagerberg.
– Det är det fantastiska med företagsköp som vi ska göra – alla blir vinnare; säljarna, investerarna i vår fond, och företaget självt.
– Det är roligt att jobba med ett koncept där alla blir vinnare. Det lockar oss, säger Dellby.
Enligt F&D är det bara en slump att de båda är kvinnor. Grundarna gör ingen grej av det.
– Vi kommer att anställa fler till vår fond, och det enda som har någon betydelse är att få tag på den bästa personal vi kan få på det här området. Det ska vara rätt person, men även med rätt personlighet och värderingar. Män eller kvinnor spelar ingen roll, säger Dellby.
Som stöd för sitt arbete håller fonden på att bygga upp ett nätverk av kompetenta nyckelpersoner.
Det gäller både fondens ”familjeråd” med för närvarande nio ledamöter med stor kompetens av familjeägda företag. Där sitter exempelvis Ulf Spendrup.
I fondens ”investeringskommitté” på sex personer sitter ansedda ledamöter som Christian Salamon som jobbat åtta år på strategikonsultföretaget McKinsey och åtta år på riskkapitalbolaget Industri Kapital.
I nätverket ingår också F&D:s investerare.
F&D:s löpande kostnader finansieras genom att investerarna betalar max 2,5 procent av fondkapitalet varje år.
Därutöver finns det enligt praxis bland riskkapitalfonder, en vinstdelningsmodell som innebär att F&D får 20 procent av fondens avkastning om avkastningen når upp till en viss nivå.
Avkastningen måste bli minst 8 procent för att vinstdelningen skall triggas.
– Modellen är konstruerad så att det inte blir någon vinstdelning om vi bara visar ”ganska bra” avkastning, men vinstdelningen blir god vid en bra avkastning, säger Fagerberg.
F&D har anlitat advokatfirman Vinge för att sätta upp fonden.
– Fagerberg och Dellby har lyckats sätta ihop en fond då förutsättningarna inte varit de bästa – fundraisingklimatet har inte varit särskilt gynnsamt, men de har lyckats, säger Mattias Schömer, delägare i Vinge som hjälpt dem med juridisk rådgivning.
Enligt en uppgift har ni försökt få in 1 miljard kronor till fonden, men det slutade med att ni bara fick in 320 miljoner?
– Det stämmer inte att vi försökt få in 1 miljard. Jag vet inte var den uppgiften kommer ifrån. Det måste vara någon som har blandat ihop oss med andra fonder, säger Fagerberg.
Fagerberg & Dellby har från början satt upp en maxgräns på 600 miljoner kronor. Det är den kapitalnivå fonden max får uppgå till.
– Vi är jätteglada och stolta över att ha fått in 320 miljoner kronor till vår fond under svåra marknadsförhållanden. Det tog några månader längre än väntat, men nu har vi tillräckligt med kapital för att köra igång, säger Fagerberg.
F&D har också möjlighet att ta in mer kapital upp till ett totalt fondkapital på 600 miljoner kronor inom ett års tid från nu. Enligt Fagerberg är det praxis i branschen att riskkapitalfonder sätter upp en sådan maxgräns.
– Investerarna vill ha en sådan gräns, så att fonden inte tar in mer kapital än den kan hantera, säger Fagerberg.
Om en fond skulle få in mer kapital än den kan hantera, är ett scenario att fonden inte skulle kunna göra tillräckligt många företagsköp tillräckligt snabbt för att göra investerarna nöjda.
– Vi vill inte ha en ”ryggsäck” i form av mer kapital än vi kan hantera.
Men ni hade väl inte blivit ledsna över om ni hade fått in 600 miljoner redan nu?
– Då hade vi kunnat stänga kapitalintaget till fonden tidigare, men vi är ändå jättenöjda över det kapital vi fått in hittills. Och fokus ligger inte just nu på kapitalnivån, utan på att vi har tillräckligt för att starta och visa vad vi går för.
Ian Hammar
08-545 87 151
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.