De svenska hushållens nettoförmögenhet ökade med 12 miljarder till 7 056 miljarder kronor under det andra kvartalet 2010, vilket är den högsta nominella nivån någonsin, enligt SEB:s Sparbarometer.
Hushållen allt rikare
Mest läst i kategorin
Värdet på aktier och aktiefonder föll, men det kompenserades av stigande värden på bostäder samt högt nysparande.
– Det är en marginell uppgång i hushållens förmögenheter, säger Gunilla Nyström, SEB:s privatekonom.
Och ökningen beror i första hand på stigande bostadspriser och ett högt nysparande som tog fart när skatteåterbäringen kom.
Hushållens skulder har fortsatt att öka kraftigt. Skulderna ligger nu på 27 procent av tillgångarnas värde, enligt SEB.
– Men det är fortfarande en betryggande nivå, säger Nyström.
Men självklart ser det olika ut för olika familjer och på papperet kan många familjer se förmögna ut men ändå inte ha några pengar tillgängliga. Förmögenheten finns i bostaden, pensionssparandet och andra former av trygghetssparande.
Och även om SEB kan konstatera att folk lånat mer än för ett år sedan tror Nyström inte att människor i allmänhet använder bostaden som plånbok.
– I första hand använder man nya lån till renoveringar eller till att bygga till sitt hus. När vi ställt frågor om vad lånen ska användas till svarar bara 10 procent att det ska användas för konsumtion. Svenska hushåll är inte lättsinniga, säger hon.
Stockholmsbörsen föll med 3,7 procent och de svenska bostadspriserna ökade med 3,3 procent under kvartalet.
Statistiska centralbyrån (SCB) uppger samtidigt att hushållens förmögenhet krympte under andra kvartalet.
Nettoförmögenheten, alltså tillgångar minus lån, minskade med 81 miljarder kronor jämfört med föregående kvartal. Även hushållens totala tillgångar sjönk då värdet av aktier och aktierelaterade tillgångar minskat.
Skillnaden mellan SEB och SCB:s siffror förklaras med att SCB inte räknar in villkor och fritidshus i sitt förmögenhetsunderlag. Däremot finns bostadsrätter med eftersom de är andelar i en förening och därför räknas som finansiella tillgångar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.