Arne Karlsson och Ratos ser till att Bonnierkoncernen håller sig kvar på röda mattan.
Hur långvarig blir biodejten?
Mest läst i kategorin
Att både äta kakan och ha den kvar. Det är ett konststycke som Bonnierkoncernen ser ut att gå i land med efter måndagens storaffär på biografmarknaden.
I flera månader har medier rapporterat om mediejättens finansiella problem där en försäljning av guldägget SF Bio pekats ut som enda räddningsplankan. Nu görs affären men lösningen har betydligt mer drag av brillians än panik över sig.
De finansiella detaljerna är inte kända men mycket talar för att Bonnier i runda slängar får loss minst 800 miljoner kronor i samband med att SF Bio slås ihop med finska Finnkino.
Enterprise value för den ny koncernen ligger på 3 miljarder kronor och bankkrediter är klara för minst 1,5 miljarder kronor.
Ratos (som köpte Finnkino för ganska exakt två år sedan) tar tätpositionen som ägare och får 60 procent av det sammanslagna bolaget. Bonnier är dock kvar som tung ägare med resterande 40 procent.
Medieuppgifter, som till viss del bekräftas av Ratos och Bonnier, säger att en uppgörelse om köp av flera norska biografer också är i princip klar.
Det ligger alltså en nordisk expansionsstrategi färdig där Bonnier och Ratos är nära att bli den helt dominerande biografägaren på marknaden.
I och med måndagens uppgörelse med Ratos lyckas alltså Bonnier både få loss likvida medel samtidigt som man är kvar som spelare på en biomarknad som nu helt kommer att domineras av en betydligt större nordisk aktör.
Bonnier hade aldrig lyckats med konststycket på egen hand. Det tål att tänkas på att Konkurrensverket blockerade SF Bios uppköp av Sandrews-kedjan så sent som 2005 med motiveringen att den dominerande ställningen skulle skada marknaden.
Åtta år senare är Bonnier inblandad i en liknande affär på den nordiska marknaden men Ratos kan som största ägare neutralisera monopolkritiken som lär komma som ett brev på posten.
Till vissa delar liknar uppgörelsen med Ratos den som Bonnier gjorde med Proventus kring TV4. Bonnier lyckades på några år manövrera ut Kinnevik och Schibsted som ägare i tv-jätten och även plocka av bolaget från börsen innan man slutligen köpte ut samarbetspartnern Proventus. Affären, som egentligen inte borde gå att genomföra, framstod efter några turer som fullständigt naturlig.
På samma sätt som med Proventus har Bonnier goda relationer till Ratos. Investmentbolagets mångårige vd och nuvarande ordförande, Arne Karlsson, sitter i Bonniers styrelse sedan flera år. Parterna samarbetar också som ägare till Bisnode.
Ratos vd Susanna Campbell förklarade på måndagen att den nya biojätten kan vara en framtida börskandidat. Frågan är vad Bonnierkoncernen tycker om den saken.
Det enda som är helt klart i dagsläget är att Ratos inte kommer att vara kvar som ägare på lång sikt. I genomsnitt stannar ett bolag åtta år i portföljen innan det är dags för exit. Mycket talar för att Bonnierkoncernen kommer att hålla sig kvar på röda mattan betydligt längre än så.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.