När digitalisering och automatisering ökar känns det ibland som om allt handlar om IT, men det blir också tydligare vad som särskiljer oss från maskinerna. Det skriver Stefan Robsén, ansvarig Norden och Baltikum, Cornerstone On Demand.
Höstens snackis – kompetensparadoxen inom bank- och finans

Mest läst i kategorin
Vi har länge vetat att vi står inför ett paradigmskifte; färre fysiska kundkontakter, mer teknologi, IT och ökad digitalisering som leder till nya digitala tjänster och nya bank- och finansföretag. Pandemin har kastat oss framåt i tiden, och framtiden är plötsligt här och nu
Trots det ser många organisationer fortfarande likadana ut och personalens kompetens likaså. Höstens snackis kommer därför att bli kompetensbristen och det är här vi hittar den första paradoxen. För samtidigt som det råder stor brist på viss kompetens, ofta omnämnd som IT-kompetens, har vi för mycket av annan.
Att rekrytera sig ur dilemmat är omöjligt. Det kommer aldrig att finnas tillräckligt med specialistkompetens inom IT. Utvecklingstakten går dessutom allt snabbare, vilket innebär att även den mest spetsiga kompetens blir gammal inom ett par år, så att utbilda fler IT-experter går inte heller.
Lösningen ligger i att kompetensutveckla existerande medarbetare. Visst kommer det att behövas Data Scientists och IT-experter, men alla medarbetares digitala kompetens måste uppgraderas, för att organisationer ska kunna möta de allt mer kompetenta och digitala kunderna.
Underskatta inte de sk mjuka kompetenserna
När digitalisering och automatisering ökar känns det ibland som om allt handlar om IT, men det blir också tydligare vad som särskiljer oss från maskinerna. Vi ser ett ökat behov av medarbetare som är bra på ledarskap, som har kommunikations- och coaching-kompetens och är bra på att jobba med andra. Framtidsorienterade arbetsgivare söker redan aktivt efter personal som är bra på att hela tiden lära sig nytt, kan hantera förändringar och lära ut det till andra.
Förutom att företag som satsar på att vidareutveckla sin personal på så sätt får rätt kompetens, fungerar dessutom en strategisk och modern kompetensutveckling som en rekryteringsmagnet. Dagens medarbetare är mycket medvetna om att kompetens är viktigt. Både den kompetens de kommer in med, men också att de hela tiden måste vidareutveckla sig för att vara konkurrenskraftiga. En arbetsgivare som satsar på utveckling lockar därför talanger.
Teknologiutvecklingen avstannar inte. Eftersom förändringstakten är så hög, kommer paradoxalt nog ny teknologi som exempelvis AI att krävas för att hjälpa organisationer anpassa sig. Redan idag finns AI-lösningar som matchar rätt kompetens till ett företags rekryteringsbehov och som visar medarbetare vilken kompetens de behöver för att nå sina karriärmål.
Eftersom AI i sig inte har några underliggande känslor eller fördomar, krävs att människor verkligen tänker till och bestämmer vilka parametrar som ska styra. Då kan lösningarna användas etiskt och effektivt för att underlätta för medarbetare och för organisationer som vill öka mångfalden i verksamheten.
Vi befinner oss i ett evigt kretslopp där ny teknologi paradoxalt nog hela tiden bevisar att människor är viktigare än någonsin.
Stefan Robsén
Ansvarig Norden och Baltikum, Cornerstone On Demand.