Realtid
administrator
administrator
Uppdaterad: 13 apr. 2006Publicerad: 13 apr. 2006

Färska forskarrön från Japan visar att ägg kan hoppa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att ett hårdkokt ägg ställer sig på ändan när det snurras är en gammal beprövad metod för att se när ägget är klart för att ätas.

Men japanska forskare var övertygade om att de hårdkokta äggen hade fler märkliga egenskaper, nämligen att de studsade vid rotation. Detta rapporterar den norska nyhetssajten Forskning.no.

Studsarna beror på små ojämnheter i ägget som skapar tillfälliga fluktuationer i själva snurrmomentet.

Yutaka Shimomura från universitetet i Keio i Japan var säker på att äggen hoppade, men hade svårt att bevisa detta.

Till sin hjälp behövde Shimonura och de övriga i forskarteamet en specialbyggd snurrmaskin. Att snurra för hand ger ett allt för ojämnt rörelsemoment vilket i sig kan orsaka hopp. Poängen med experimentet var att få ägget att hoppa på egen hand.

Med snurrmaskinen sattes ägget i rörelse med en hastighet av 1.800 varv per minut.

För att dokumentera hoppen använde forskarna en höghastighetskamera, mikrofoner och elektroniska sensorer.

Hoppen som dokumenterades var en tiondel millimeter höga och varade i några få tusendels sekunder.(Se dokumentationen)

ANNONS

Enligt forskarna är upptäckten viktig eftersom små tillfälliga rörelsefluktuationer kan vara avgörande inom ingenjörskonsten. Små vibrationer kan nämligen få en hel bro att svänga av och an.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS