Realtid

Hongkong hett bland småföretag

administrator
administrator
Uppdaterad: 12 juli 2006Publicerad: 12 juli 2006

<pufftextlänk>Även om Hongkongs glans till viss del har falnat är staden långtifrån oattraktiv för svenska företag. </pufftextlänk>De svenska storbolagen som kom till Hongkong på 1980- och 90-talet har ersatts av hundratals små svenska entreprenörer som sköter sin outsourcing i södra Kina via Hongkong.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den svenska outsourcingkonsulten Eva Iding har bott och arbetat i Hongkong i nästan 15 år.

Eva Iding insåg tidigt fördelarna med Hongkong för svenska företag som vill lägga ut hela eller delar av sin verksamhet i Kina och etablerade sitt företag Gekko LTD.

Sedan 2002 hjälper hon svenska små och medelstora företag med att hitta rätt i djungeln av kinesiska fabriker.

Eva Iding har specialiserat sig på hongkongägda fabriker i södra Kina och sköter för sina kunders räkning allt från kontroll inför skeppning, till fabriksinspektioner av arbetsmiljön för arbetarna.

– Våra kunder är främst medelstora företag med exklusiva produkter som vill ha kvalitet, säger Eva Iding.

Förutom kvalitet är möjligheten till mindre orderkvantiteter, säkra leveranser och lägre administrativa kostnader andra orsaker till att många småföretagare väljer hongkongägda fabriker.

Men även om Kina i dag är modernt och lättillgängligt, kan outsourcing fortfarande innebära en hel del problem. Enligt Eva Iding är det många som bränner sig genom att inte ha en ordentlig kvalitetskontroll.

Eva tillbringar två till tre dagar i veckan på plats på fabriksgolvet och kan göra snabbutryckningar om så behövs.

ANNONS

– Här i Hongkong är jag inte mer än ett par timmar iväg från fabrikerna i Kina.

Eva Iding tror på framtida samarbeten inom design mellan Sverige och Hongkong.

De hongkongägda fabrikerna gillar att arbeta med svenskar på grund av de intressanta produkterna.

– Trenden går mot mer nätverkssamarbeten där vi arbetar med svenska designföretag och sköter deras produktion, säger Eva Iding.

Det är bland annat så Hongkong ska kunna fortsätta locka utländska företag. I dag finns ungefär 130 etablerade svenska företag i Hongkong och ett 40-tal i södra Kina.

Nyetableringen i Kina fortsätter samtidigt att öka markant. SEB:s undersökning visar att 44 svenska företag har etablerat sig i Kina bara det senaste halvåret. Sedan 2003 har totalt 154 svenska företag etablerat sig i Kina.

Hur många som har gått in på den kinesiska marknaden genom agenter och andra samarbeten vågar ingen gissa.

Den stora merparten av bolag som nu etablerar sig i Kina är medelstora företag, ofta underleverantörer som vill komma närmre sina kunder. Drygt 60 procent av de svenska bolagen har valt att etablera sig i Shanghai, 24 procent Beijing och norra Kina och 15 procent södra Kina. I södra Kina räknas inte de Hongkong-registrerade företagen.

ANNONS

SEB summerar att Shanghai nu är den naturliga porten in i Kina. Exportrådet i Hongkong håller med men tillägger:

– Om man tittar på var företag väljer att outsourca så är det fortfarande i Hongkong och i södra Kina. Speciellt för små företag är Hongkong attraktivt på grund av de lägre kostnaderna och den lägre risken, säger Jens Wernborg, chef på Exportrådet i Hongkong.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS