Att säga upp personal på ett snyggt sätt ger goodwill för företag. För chefer som säger upp folk gäller det att inte vara nervös. De som blir drabbade genomgår en klassisk kriskurva. På Volvo råder den första fasen – chock.
Hon utbildar chefer i uppsägning
Heléne Palm, utvecklingschef för TRR Trygghetsrådet utbildar chefer i att säga upp sin personal. När lågkonjunktur sveper in över landet, råder högkonjunktur för Trygghetsrådet. Nu väntar stora kunder som Volvo och Ericsson.
– I det stora handlar det om att dela med sig vår kunskap inom förändringskurvan. De som sägs upp genomgår först en chockfas, säger Heléne Palm.
Därefter kommer förnekelsefasen där anställda undrar: Varför drabbar det här mig? Till slut accepteras faktum och de uppsagda försöker ofta att göra något åt sin situationen.
För chefernas del gäller det att möta de uppsagda i de olika faserna.
I chockfasen ska chefen finnas till hands och det gäller att inte bli irriterad över alla frågor som ställs eftersom den som just fått besked inte är vidare mottaglig för information, enligt Palm.
I reaktionsfasen gäller det att chefen försöker ta emot de känslor som svallar över.
– Man ska inte gå i försvar utan det ska vara okej att vara arg eller ledsen. I det här läget ska man inte kräva 110 procents produktivitet.
När de som har sagts upp accepterar situationen bör chefen hjälpa till att sortera information, förklarar Palm.
– De allra flesta chefer är duktiga på de här stegen men det gäller att förbereda sig. Det är jobbigt att hålla ett sånt här samtal.
Det värsta en chef kan vara är dåligt förberedd och nervös.
– Är man det kan man råka säga saker man absolut inte hade tänkt.
Heléne Palm rekommenderar därför chefen att skriva ner de första raderna som ska sägas.
Trygghetsrådet tränar också uppsägnings-samtal med rollspel. En spelar anställd, en spelar chef och en tredje agerar observatör.
– Vid uppsägningar är det viktigt att se till hur den privata situationen ser ut för olika individer.
Ju mer man kan sätta sig in i personen man ska möta desto bättre är det, för då har man också gått igenom tänkbara frågor, säger Heléne Palm.
Vad frågar cheferna er?
– Många funderar över reaktionerna: Tänk om någon börjar gråta? Tänk om någon blir arg? Flera känner sig också frustrerade över att de själva inte har all den information som folk frågar efter.
Varför ska man utbilda chefer i uppsägning?
– För oss är det lättare att jobba med människor som har blivit respektfullt behandlade. Den som inte har det, har en längre väg tillbaka. Men även för individens skull, man ska bli behandlad med respekt. För företagets del handlar det också om goodwill.
Finns det ett skolexempel á la så-här-gör-du-inte?
– Ja, inte på en fredag, inte före jul- eller semesterledighet. Får man ett sånt här besked en fredag har du massor av frågor som ingen kan svara på. Det kan vara svårt eftersom rapporterna kommer halvårsvis.
En gång jobbade jag på ett kontor som lades ned. När chefen just sagt upp oss kände han sig så ledsen att han bad om en kram. Är det vanligt att det slår lite slint?
– Precis som du säger så tycker många att det här är väldigt jobbigt och känner ordentliga skuldkänslor. Men som chef är det viktigt att tänka på: vem är det mest synd om den här dagen – är det mig som chef eller är det mina medarbetare?