Juristen Charlotte Andersson tröttnade på att vara anställd och startade egen firma för juridisk rådgivning i Sevilla.
Hon startade eget i Spanien
Mest läst i kategorin
Om Charlotte Andersson hade bott kvar i Sverige skulle hon helst ha varit anställd som biträdande jurist på en advokatbyrå.
Anmäl dig till Juridik-nyhetsbrevet som kommer ut på torsdagar.
Men nu råkade Charlotte förälska sig i Spanien och där är det bättre att köra eget än att arbeta gratis på byråerna, menar hon.
– Jag har ju svenska vänner som är biträdande jurister i Sverige och de har det jättebra. De har fem veckors semester, de får bra lön och anställningskontrakt.
Så är det inte i Spanien.
– Där arbetar man gratis på byråerna de första två åren. Och det fungerar eftersom de bor hemma tills de gifter sig när de är runt 30.
Efter tre års studier i Lund och två års kompletterande juridikstudier i Spaniens tredje största stad, Sevilla, erhöll Charlotte Andersson både svensk jur. kand. och motsvarande spansk examen: licenciada en derecho.
– Jag fick tillgodoräkna mig kurser från den spanska juristutbildningen i den svenska juristutbildningen och vice versa. För att få min spanska examen fick jag också göra ett övergripande juridiskt test som tog en hel dag.
Därefter arbetade Charlotte Andersson för Sveriges konsul i Sevilla och senare för ett norskt utbildningsbolag.
– Men anställningsvillkoren var inte bra.
Så i fjol bestämde hon sig för att dra igång en egen byrå. Fokus skulle ligga på det som hon hade fördjupat sig i när hon skrev sitt examensarbete vid Juridicum i Lund så kallad time-sharing.
Trots att den spanska lagen om time-sharing (se faktaruta) trädde i kraft för tio år sedan är det många turister som fortfarande tror att de äger sin timeshare-lägenhet. Men i de flesta fall har de bara en nyttjanderätt som är begränsad, till exempel två veckor om året under femtio års tid.
Istället är det en juridisk eller fysisk person som äger fastigheten och konsumenterna som bara har nyttjanderätt till bostaden kan inte göra någon vinst vid en eventuell framtida överlåtelse, tvärtom sjunker rättighetens värde i takt med att veckor förbrukas.
Före 5 januari 1999 var det alltså möjligt att bli andelsägare i en timeshare-lägenhet i Spanien. Men så är det inte längre. Detta kan skapa problem och det är därför som Charlotte Andersson befinner sig i Stockholm den här veckan.
Hon är här för att prata med svenskar som har köpt timeshare-rättigheter av ett bolag på Kanarieöarna. De har fått problem med fastighetsägaren då den årliga underhållsavgiften som de betalar till bolaget dels är för dyr, enligt Charlotte, och dels verkar försvinna någon helt annanstans istället för att gå tillbaka till fastigheten. Därtill, berättar hon, verkar detta spanska fastighetsägarbolag vara indraget i en skattehärva.
– I Spanien fortsätter fastighetsägare att sälja andelar i lägenheter trots att det strider mot lagen. De ignorerar lagen och lockar köpare på det sättet, säger Andersson.
I sitt företag Linguaiuris hoppas hon ägna mer tid åt time-sharing i framtiden.
Hittills har det mest blivit översättningar av alla möjliga juridiska dokument. Texterna har gällt allt från Googles förlikningsavtal med författare och förläggare till arrangemang av hockey-VM.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.