Börsbolagens rekordhöga aktieutdelningar kan bli ett slagträ i avtalsrörelsen.– Det ska vara rimlig balans mellan vad arbete ger i utdelning och vad det insatta kapitalet ger, säger LO-basen Wanja Lundby-Wedin.
Höga aktieutdelningar rör om i avtalsrörelsen
![administrator](/_next/image/?url=%2Fimages%2Fauthor.png&w=1200&q=75)
Mest läst i kategorin
![](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Frealtid.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F11%2FCompricer.webp&w=1200&q=75)
Tidigare har debatten om direktörslönerna skapat oro inför löneförhandlingarna. Nu är det utdelningarna som är i fokus. Ju tuffare förhandlingarna blir, desto större risk att rekordutdelningarna blir en brandfackla.
– Då kommer de här frågorna mer i fokus, att här ska löntagarna stå tillbaka medan det sker enorma utdelningar, säger Lundby-Wedin.
De börsbolag som hittills gett besked om utdelningarna kommer tillsammans att skifta ut omkring 130 miljarder kronor till sina ägare. Och flera börsjättar, däribland storbankerna, Electrolux och Scania, har ännu inte lämnat några utdelningsförslag.
Rekordutdelningarna är ett uttryck för att bolagen under flera år gått väldigt bra, och det glädjer visserligen LO-ordföranden:
– Men vi vill också att företagen ska investera så att det skapas nya arbetstillfällen, säger hon.
TT
![](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Frealtid.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F11%2FCompricer.webp&w=1200&q=75)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.