Realtid

Het debatt om mobilens framtid

administrator
administrator
Uppdaterad: 26 okt. 2006Publicerad: 26 okt. 2006

Hur ska användare lockas till att använda mobiltelefonen ännu mer i framtiden? Det var den stora frågan som fem kända profiler inom mobilvärlden försökte se en lösning på, när mobiltelefonen firades i Kista Science Tower i dag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

KISTA Att mobiltelefonen firar 50 år är det nog få som har undgått och i dag var ville branschen fira detta rejält i Kista Science Tower. Flera kända namn från mobilvärlden fanns på plats och Carl-Henric Svanberg och Anders Igel stod som huvudtalare.

Men när det var dags för en av dagens paneler att ta vid var det inte längre tillbakablickar på vad som har gjorts i historien som togs upp. Istället skulle de försöka lösa frågan hur användarna ska lockas till de nya framtida tjänsterna? En fråga som inte helt verkade vara lätt att lösa.

Debatten började med att Mobillegenden Östen Mäkitalo fick förklara hans kritik mot dem som arbetar inom dagens mobilmarknad, något han citerats på i medier.

Vad menade du när du sa att utvecklingen har gått i stå och behöver ett rejält språng framåt?

– Jag har fått en del kritik för det jag sa men det jag menar är att branschen har missat hur man är när man är mobil. Det måste vara användarvänligt, säger Östen Mäkitalo.

Östen Mäkitalo menar att satsningar på musik och tv visar bara brist på fantasi.

Eva Lindqvist, ansvarig för Telia Soneras framtida mobilstrategier, tycker även hon att satsning på användarvänlighet är rätt.

– Jag tror att vi i den här branschen har varit mycket teknikfokuserade och det är rätt att satsa på användarvänligheten. Men att hela branschen har gått i stå det kan jag inte säga. Det är massor som händer nu, säger hon.

ANNONS

Mats Lindoff, Sony Ericssons teknikchef vill också ta del i debatten.

– Titta här bara jag tar ett kort på dig och nu finns du i min kamera. Det kunde man inte göra för ett tag sedan. Vi har blivit mycket bättre på att göra telefoner nu, säger Mats Lindoff som lockar åhörarna till det första skrattet.

Men Sofia Svantesson, ansvarig för forskning och utveckling på Ocean Observations, är inte riktig nöjd ändå. Hon anser att telefonerna går mot alldeles för mycket knappar och det är alldeles för krångligt att använda tjänsterna.

– Ett exempel på det är SL:s mobiltjänst. Den ser ut som den gör när man surfar på en dator. Istället borde man ha anpassat den tjänsten mer för mobilen. Det ska räcka med några enstaka tryckknappningar för att använda tjänsten, säger Sofia Svantesson.

Sofia Svantesson anser också att det finns alldeles för mycket tekniska funktioner i mobiltelefonerna som användarna inte använder. Konsumenterna bryr sig inte alls om all teknik. Men den kritiken tar Mats Lindoff med ro.

– De köper i alla fall våra mobiltelefoner, konstaterar han.

– Det finns tjänster som anpassas just till mobilen. Det finns produktionsbolag i Hollywood som skräddarsyr till mobilen i dag. Det är på väg, säger Mats Lindoff.

– Jag tror att det finns en rädsla bland användarna att det ska kosta för mycket om de använder tjänsterna. Undersökningar har visat att användandet ökar när operatörerna har en flatrate-model, ett enda pris. Då försvinner den rädslan, säger Jan Uddenfeldt, teknikstrateg på Ericsson.

ANNONS

Men Eva Lindqvist tror snarast på flera olika prismodeller.

Östen Mäkitalo berättar igen om varför han kritiserade branschens iver att få in tv:n i mobilen.

– Tittar man på utvecklingen när det gäller tv så går den mot större och större skärmar och högre upplösning. Samtidigt lägger telekombranschen stor vikt vid att tränga in tv:n i en ännu mindre enhet. Då krävs det att det precis som tv-licensen kostar runt 4 kronor per dagen och till och med det verkar vara svårt att få folk att betala i dag, säger Östen Mäkitalo.

– Du skulle till exempel kunna filma när du hamnat på en olycksplats för att få hjälp. Du skulle kunna lokalisera en läkare om han fanns inom de närmaste 100 meterna för med mobilen. Att kunna lokalisera folk är en personlig säkerhet för användaren, säger Östen Mäkitalo.

Men att mycket har hänt och att det snart kommer att komma väldigt många fler tjänster kunde alla trots allt konstatera och det kommer att ta sin tid.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS