EU:s stabilitetspakt fungerar inte. Tvärtom förstärker den de ekonomiska svängningarna i medlemsländerna, varnar riksbankschefen Lars Heikensten i ett debattartikel i Financial Times.
Heikensten dömer ut stabilitetspakt
Mest läst i kategorin
Stabilitetspakten innebär bland annat att medlemsländerna åtar sig att hålla ordning på sina nationella finanser. Men trots varningar och hot om böter har flera länder, bland annat Tyskland och Frankrike, gång på gång brutit mot pakten utan att drabbas av några tuffa sanktioner.
Vid finansministermötet i Bryssel kommer EU:s finansministrar i nästa vecka att ta ställning till om pakten ska förändras.
I en artikel i den brittiska affärstidningen Financial Times skriver Heikensten att pakten behöver reformeras eftersom den inte levt upp till förväntningarna. Flera länder har underlåtit att sköta om sina finanser i goda tider vilket bara lett till oförargliga varningar från de andra finansministrarna.
Men när lågkonjunkturen kommit har det sedan lett till stora underskott . Då har regeringarna i stället hotats av böter och tvingats till sparplaner som förvärrar konjunktursvängningarna. Det har gjort att förtroendet för pakten har gröpts ur, anser Heikensten.
”Bristen på handling i goda tider gör pakten procyklisk, vilket gör att den förstärker ekonomiska svängningar”, skriver Heikensten i debattartikeln.
Heikensten slår fast att det behövs bättre preventiva åtgärder under högkonjunkturen. Han föreslår bland annat att EU-länderna ska ställa upp egna budgetmål, ungefär som i Sverige. Planerna ska granskas av oberoende ekonomer och därmed ska den nationella ekonomiska debatten bli bättre, hoppas Heikensten.
”Alla länder kan redan genomföra sådana förändringar. Men gemensamma beslut på europeisk nivå skulle kunna snabba på processen och ge den styrka”, skriver han.
Inom EU pågår redan en kamp om hur stabilitetspakten ska förändras. De stora länderna, främst Tyskland och Frankrike, vill att paktens regler för hur stora medlemsstaternas underskott får vara mjukas upp. Sverige och en rad mindre länder är tveksamma till en sådan uppmjukning av regelverket.
Sverige omfattas av stabilitetspakten men kan inte drabbas av sanktioner eftersom Sverige står utanför valutaunionen EMU.
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.