Realtid

Hård kritik mot AP-fonderna

administrator
administrator
Uppdaterad: 04 juli 2007Publicerad: 04 juli 2007

Biståndsorganisation Actionaid ger de statliga AP-fonderna en skarp känga för att de investerar i Global Compact-företag som bryter mot mänskliga rättigheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I morgon startar Global Compact sitt toppmöte i Geneve. Där samlas världens ledare och affärsmän, bland annat Ericsson-chefen Carl-Henrik Svanberg.

Närmare 4.000 företag över hela världen har förbundit sig att följa tio punkter inom området mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och korruption genom att skriva på FN:s Global Compact.

Actionaids anklagelser gäller tre amerikanska Global Compact-företag, som enligt organisationen bryter mot mänskliga rättigheter i Ghana och Sydafrika.

Det handlar om de amerikanska bolagen Anglo Gold Ashanti och Anglo Platinium, båda är dotterbolag till gruvjätten Anglo American. De svenska AP-fonderna har totalt investerat 750 miljoner kronor i de tre bolagen.

– Detta trots att AP-fonderna uttrycker i sin etik- och miljöpolicy att de inte ska investera i bolag som bryter mot mänskliga rättigheter, säger Patrik Eriksson, kampanjledare för Actionaid i Sverige i ett pressmeddelande.

Anglo Gold Ashanti arbete har haft en stark inverkan på tusentals fattiga i södra Ghana. Lokalbefolkningen har trakasserats och bönder har fått sin mark förgiftad av cyanid. Samtidigt har floder förorenats av arsenik och järn.

Under de senaste månaderna har gruvjättens dotterbolag Platinium gått i konfrontation med lokala samhällen i Limpopo-regionen i Sydafrika.

– Tusentals människor flyttas till bosättningar där det inte finns jobb eller jord att bruka, utan att få tillräcklig kompensation, säger Patrik Eriksson.

ANNONS

– Förutom de fruktansvärda konsekvenser som det innebär för de som drabbas luras även vi konsumenter och stora investerare att tro att bolagen är bra. Man undrar om AP-fonderna har låtit sig luras av den vackra fasaden. Regeringen borde arbeta för globalt bindande regler så att lurendrejeriet kan få ett stopp.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS