Leverantören av börshandlade produkter tror sektorn kan vända i år.
"Har en haussad syn på råvaror"
Mest läst i kategorin
Intresset för råvarusektorn börjar vända bland investerarna efter en lång period med försiktighet, enligt leverantören av börshandlade produkter ETF Securities.
Det uppger bolaget in en marknadsanalys samtidigt som dess Nordenchef Peter Lidblom i en intervju med Realtid utvecklar resonemanget.
– Det börjar helt klart vända. Det som märks tydligast är att investerare börjar handla olja och guld i mycket större utsträckning än förra året. Olja är sektorn där vi sett allra mest aktivitet dem senaste månaderna, både på lång och kortsidan, säger Lidblom.
Råvarumarknaden har gått igenom en tung period och ett generellt negativt sentiment de senaste åren har påverkat investerare. Ett problem enligt ETF Securities analys är att det helt enkelt funnits för mycket utbud och för lite efterfrågan.
– Priserna har varit låga en lång tid och det är snart inte ekonomiskt försvarbart att producera råvaror på de här nivåerna. Vi kommer att ha en situation, vilket vi ser början på redan nu, där produktionen avtar, gruvor stängs ner och utbudet minskar. Det finns en stor potentiell uppsida för råvaror eftersom utbud och efterfrågan måste mötas till slut. Vi tror att det kommer ske på medellång sikt och har en relativt haussad syn på råvarar vid nuvarande nivåer, säger han, men påpekar samtidigt att råvaror inte är en homogen grupp och presterar väldigt olika beroende på olika faktorer.
En av huvudanledningarna till oron har varit och är fortfarande Kina, en väldigt stor råvarukonsument. Både Goldman Sachs och Morgan Stanley reviderade i början av året sina utsikter för råvarusektorn, inte minst på grund av rädslan för en sviktande konsumtion i Kina och den starka dollarn.
Lidblom anser att synen på Kina varit något för negativ men att man också bör titta på den globala makrobilden och inte glömma USA.
– 7 procents tillväxt är ändå rätt bra för världens andra största ekonomi, det är inga små absoluta tal vi pratar om. När det gäller USA var inte de senaste siffrorna överdrivet lysande men ekonomin går fortfarande bra. Men som alltid har råvaror haft det tungt när dollarn varit stark. Skulle vi se att dollarrallyt gått lite för starkt och kommer av sig lite framöver så ser vi förhoppningsvis en sundare utveckling för råvaror också, säger Lidblom.
ETF Securities inledde nyligen ett samarbete med europeiska kapitalförvaltaren Lombard Odier och lanserade ett antal smart beta-ETF:er, som uppges vara en ny produkt för ränteinvesteringar. Strategin är att använda fundamentalt viktade index istället för traditionella kapitalviktade index.
De första produkterna har noterats på Londonbörsen och Frankfurt står på tur.
ETF Securities noterar inte sina produkter på Stockholmsbörsen trots många svenska och nordiska kunder och har inga kommande planer att göra så heller. Förklaringen är att de institutionella kunderna, den stora målgruppen, enkelt kan handla de börshandlade fonderna på större europeiska börser.
– Privatinvesterare är en växande kundgrupp för oss men institutionella investerare är vårt primära fokus. Kan vi hitta kommersiella skäl att lista våra produkter här framöver kommer vi självklart göra det.
ETF-marknaden har generellt vuxit rejält på sistone och i början av året släppte PwC en rapport där det framgick att tillväxttakten kan göra att börshandlade fonder inom fem år går om traditionell kapitalförvaltning.
På den institutionella sidan har penetrationen i Norden varit god ur bolagets synpunkt. Frågan är om det är något även för privata investerare i samma omfattning eller om det finns risker de bör se upp med.
– Jag tycker ibland att man på den svenska marknaden börjat i fel ände och tittat mycket på hävstångsprodukter och olika certifikat med 10-15 gånger leverage, vilket är fantastiskt trevligt om det går åt rätt håll men det blir mindre roligt när det går fel. Men det där är mer tradingprodukter. Det som vi ser privatsparare bör göra när det gäller ETF:er är att de borde använda det som byggstenar för en väldiversifierad portfölj, vilket de kan göra genom att till exempel köpa tillväxtmarknader, Kina eller USA och Europa. Det är där ETF:er visar sig från sin bästa sida, där man får den här väldiversifierade exponeringen mot en hel marknad, region eller sektor, avsluta Lidblom.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.