Realtid.se skrev nyligen en artikel om att det finns få kvinnliga delägare på advokatbyråerna i Göteborg. Ett undantag är advokatbyrån Maqs.
Här är brudarna
Mest läst i kategorin
Frågan om kvinnliga delägare görs ofta till en stor, komplicerad och mystisk fråga. Det tycker Magdalena Persson som är styrelseordförande på advokatbyrån Maqs. Hon är verksam på advokatfirmans Göteborgskontor, som till skillnad från andra större byråer i staden, har en högre andel kvinnliga delägare här än på sitt Stockholmskontor.
– Det lyfts ofta fram som en central fråga om det går att bilda familj och samtidigt göra karriär på en affärsjuridisk byrå. Men det är ju ingen specifik kvinnofråga, menar Magdalena Persson, utan gäller alla som funderar på familj. Men många kvinnor lämnar byråerna innan de ens har försökt för att de verkar övertygade om att det inte går.
När Maqs slog upp kontoret i Göteborg 1997 var 3 av de 7 juristerna som lämnat Lagerlöf & Leman kvinnor. Det är en av orsakerna till att frågan inte varit så ”mystisk” för dem i Göteborg, menar Persson:
– Det började med att vi hade kvinnliga delägare här från start och sedan händer det av sig själv. Det har alltid varit en naturlig del på kontoret.
På Göteborgskontoren har de haft en tredjedel kvinnor i delägarkretsen sedan start. Nu har man dock tagit in nya och av 20 delägare i Göteborg är 5 kvinnor, vilket är över branschsnittet. Om man tittar på hela Maqs är bilden liknande branschen i stort; i Stockholm finns till exempel 19 delägare, varav 3 är kvinnor, i Malmö 20 delägare, varav 2 är kvinnor.
Sett till firmans andra kontor eller sett till att Sveriges största byrå, Mannheimer Swartling, inte har en enda kvinnlig delägare i Göteborg så menar Persson att ett nära exempel måste finnas på plats. Yngre jurister måste möta kvinnor i korridoren som faktiskt har gjort karriär på byrån och blivit delägare.
– Det är viktigt att se att det inte bara finns advokatfarbröder, det finns advokattanter också. Precis som jag har haft June Lassesson som exempel har andra yngre kvinnliga jurister sett mig, säger Magdalena Persson och poängterar att alla kvinnliga delägare har tunga positioner i firman.
När jag talar med företrädare för byråer med få kvinnliga delägare säger många att det bara blivit så.
– Det är säkert helt uppriktigt. Men om man vill nå förändring när det helt saknas kvinnliga förebilder måste man vara väldigt strukturerad i sin ambition och medvetet coacha även kvinnliga jurister. För att skapa en förändring måste man börja med att få fram ett eller flera första exempel i sin närhet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.