Realtid

Hans "Köp, höj hyran & sälj" Thulin lever loppan

administrator
administrator
Uppdaterad: 12 apr. 2013Publicerad: 12 apr. 2013

Har gömt hundratals miljoner innan kraschen 1991.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hans Thulin. En produkt av 1980-talets matematik med extremt hög inflation, ränteavdrag och avreglerad kreditmarknad. Dessutom i ett land med då fortsatta valutaregleringar vilket tvingade de lånade miljonerna att stanna kvar inom Sveriges gränser och driva upp priset på konst, fastigheter, båtar och aktier.

Hans Thulin var allt detta. En ikon i mångas ögon.

Vart tog pengarna vägen? Lånefinansierade placeringar, lånefinansierad konsumtion, lånefinansierad konstsamling, lånefinansierad bil, sommarstuga, båtar och lånefinansierat socialt parnass…

Kraschen i finansbolaget Nyckeln under hösten 1990 var startskottet till den värsta depressionen i Sverige under modern tid.

Inflationen gick från 15 procentenheter årligen till noll över en natt. Avregleringen av valutamarknaden gjorde att plötsligt kunde kapital som varit instängt i Sverige flöda ut över gränserna.

Ränteavdragen för privatpersoner minskades från 88 procent till 30 procent i ”århundradets skattereform”.

Arbetslösheten skenade från i princip 0 under 1989 till en bra bit över 10 procent.

Krisen var ett faktum och ingen gick skadeslös.

ANNONS

Så även Hans Thulin.

Tidningen Fokus har i dagarna presenterat en granskning av hans Thulins liv under åren efter kraschen. Detta i ett samarbete med bland annat BBC, Le Monde och International Consortium for Investigative Journalists, ICIJ, i Washington.

Hans båda fastighetsbolag Granaten och Consolidator gick i konkurs 1991.

Hans Thulin är officiellt utflyttad sedan 23 år tillbaka och länge har han varit en av de personer som har varit skyldig svenska staten mest, 179 miljoner kronor i januari i år, till följd av en fordran efter hans konkurs i början av 1990-talet. Trots flera processer har han vägrat att betala.

Thulin hade gått i personlig borgen för lån på 800 Mkr. Han försattes i personlig konkurs. Konkursförvaltarna fick tag på en hel del pengar men misstänkte att Thulin gömde en stor del av sin förmögenhet utomlands. Fallet lever fortfarande och Thulins skulder uppgår till hundratals miljoner. Enligt granskningen av tidningen Fokus så hamnade en stor del av de undangömda pengarna på Cook-öarna i Stilla havet.

Där grundade han för bara några år sedan två stitftelser, The Northern Trust och The Southern Trust. Stiftelserna gav Hans Thulin stora möjligheter att gömma undan pengar samtidigt som han kunde använda dem för sin privata konsumtion.

Många var förvånade och kanske i hemlighet imponerade av ”The Thulin Foundations” inhopp i budgivningen på Friscoscandia under 90-talet. Den stiftelsen skulle ”verka för att trygga ekonomin för Thulins barn”.

Enligt dokument från en historisk läcka från skatteparadis fanns det i början av oktober 2008 så mycket som 120 miljoner på ett av bolagets konton, rapporterar Fokus.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]