Riksbankens reporänta kommer att stiga betydligt högre än marknaden hittills räknat med. "Risk för överhettning tvingar Riksbanken att höja räntan ordentligt", säger bankens chefekonom Jan Häggström.
Handelsbanken tror på räntesmäll
Mest läst i kategorin
Handelsbankens ekonomer räknar också med att de svenska huspriserna snart tar fart igen.
Den svenska ekonomin går mycket bra. BNP kommer att växa med nästan 4 procent i år och sedan dämpas, men bara en aning. Både nästa år och 2009 kommer tillväxten att ligga på omkring 3 procent. Det är en hög nivå som kan innebära att ekonomins fartgräns passeras om inte ekonomin kyls av.
– Det finns en risk för överhettning i den svenska ekonomin, säger Handelsbankens chefekonom Jan Häggström som räknar med att Riksbanken blir tvungen att dra upp sin styrande reporänta ordentligt för att få bukt med hushållens ökande skuldbörda och stigande huspriser som bidrar till högre inflation.
De flesta andra räntebedömare har räknat med att reporäntan höjs med omkring en procentenhet från dagens nivå på 3,0 procent under året men att reporäntan sedan stannar kring 4 procent. Men Häggström spår att det krävs betydligt mer än så.
– Erfarenheten är att det behövs betydligt högre räntor innan kredittillväxten stannar upp och huspriserna stannar, säger Häggstöm.
Handelsbanken spår att Riksbankens reporänta i slutet av det här året kommer att ligga på 4,25 procent, ett år senare på 5,0 procent och i december 2009 på 5,25 procent. Det innebär att den rörliga boräntan kommer att landa upp emot 6 procent.
Den senaste mäklarstatistiken indikerar att de svenska huspriserna redan har stannat av. Men Häggström tycker att den slutsatsen är för snabb.
– Det är osäker statistik och det kan vara säsongseffekter. Jag tror att bostadspriserna kommer att ta fart igen, säger Häggström.
Handelsbanken räknar med att Riksbanken i februari kommer att presentera en räntebana som ligger under Handelsbankens prognos men att Riksbanken framöver kommer att få skriva upp sin bedömning av den framtida reporäntan.
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.