Realtid

Handelsavtal EU-Kina trots protester

administrator
administrator
Uppdaterad: 11 sep. 2006Publicerad: 11 sep. 2006

Kina och EU har kommit överens om att börja förhandlingar kring ett nytt samarbetsavtal. Men mötet i Helsingfors med europeiska och asiatiska ledare omgärdas av protester.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tusentals demonstranter har samlats i Helsingfors för att protestera mot mötet, och mot att diktaturerna Kina och Burma deltar i mötet. Trots kritik från människorättsgrupper åsidosatte Finland reseförbudet för regeringen från Burma så att dess utrikesminister U Nyan Win kunde delta i Asem, den engelska förkortningen för Asiatisk-europeiskt möte.

Vid våldsamma demonstrationer greps i lördags över 100 demonstranter efter att de kastat flaskor, sten och andra föremål mot polisen.

Men trots protesterna har Kina och EU under mötet kommit överens om att påbörja förhandlingar kring ett samarbetsavtal som både ska inkludera politiska och handelsspörsmål.

Kinas och EU:s ekonomier blir alltmer sammanflätade. Handeln mellan de båda uppges vara värd motsvarande omkring 1 800 miljarder kronor.

Men i förhandlingarna kommer politik och ekonomi delvis att hållas åtskilda. Kina är nämligen kritiskt till att EU vill sammanlänka frågorna.

– Kina fäster stor vikt vid mänskliga rättigheter och har identifierat mänskliga rättigheter som en basrättighet för det kinesiska folket, sade Kinas premiärminister Wen Jiabao vid en presskonferens enligt AP.

Men det rimmade illa med att kinesiska myndigheter på söndagen aviserade nya begränsningar i utländska mediers verksamhet. Nu måste utländsk press söka godkännande från den statliga nyhetsbyrån Nya Kina för att publicera bilder eller nyheter i landet.

Kina vill också att EU ska häva vapenhandelsförbudet, något som EU vägrar.

ANNONS

Asien-EU-mötet Asem, som hålls vartannat år, kommer sällan fram till konkreta beslut utan är mer av ett diskussionsforum. Andra frågor som ska diskuteras innan mötet avslutas på måndagen är Irans urananrikning, Nordkoreas kärnvapen och Kyotoavtalet.

Representanter för mötet lovar att sluttexten ska innehålla något skarpt om klimatförändringarna. Men klimatförändringarna tog en i iögonfallande liten plats i de inledande talen. Kina avvisar krav på begränsningar i koldioxidutsläpp och menar att det är i-världen som står för de största utsläppen. I stället borde EU-länderna dela med sig av energisparande teknik, anser Wen.

TT

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS