Realtid

Hållbarhetslänkade obligationslån – straffavgift om inte målen nås

Nina Ahlstrand, Head of Sustainable Finance på DNB Markets.
"Det som jag tycker är extra intressant med hållbarhetslänkade obligationer är att det finns en direkt koppling mellan bolagets kvantitativa mål och de finansiella villkoren. Finansieringen passar också bra för bolag som inte är så capex-tunga, som har många mindre investeringar, men som ändå har ambitioner att bli mer hållbara", säger Nina Ahlstrand, Head of Sustainable Finance på DNB Markets. Foto: DNB
Annelie Östlund
Uppdaterad: 04 feb. 2021Publicerad: 04 feb. 2021

Intresset växer för en ny typ av hållbara obligationer som möjliggör för mindre investeringstunga företag att dra nytta av den gröna vågen, säger Nina Ahlstrand, Head of Sustainable Finance på DNB Markets.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Marknaden för gröna obligationer växer exponentiellt. Men emissioner av gröna och även sociala obligationer görs för att finansiera specifika projekt, vilket framför allt passar mer investeringstunga företag.

Men nu har en ny typ av hållbara obligationer utvecklats som kan finansiera en emittents övergripande ansträngningar att exempelvis minska det totala koldioxidavtrycket.

Vid emissioner av så kallade hållbarhetslänkade obligationslån sätter emittenten upp hållbarhetsmål som ska nås vid specifika tidpunkter inom obligationens löptid. Uppnås inte målen tvingas företaget betala en straffavgift – en premie som gör upplåningen dyrare.

– Det som jag tycker är extra intressant med hållbarhetslänkade obligationer är att det finns en direkt koppling mellan bolagets kvantitativa mål och de finansiella villkoren. Finansieringen passar också bra för bolag som inte är så capex-tunga, som har många mindre investeringar, men som ändå har ambitioner att bli mer hållbara, säger Nina Ahlstrand, Head of Sustainable Finance på DNB Markets.

När norska rederiet Odfjell i januari var först ut på den nordiska marknaden med ett hållbarhetslänkat obligationslån fungerade DNB:s globala Sustainable Finance–team som en av rådgivarna. Deltog i processen gjorde även Nordea och SEB.

– Odfjell investerar mycket i energieffektiviseringslösningar för att reducera utsläppen i sin existerande flotta. Därför passar hållbarhetslänkade obligationslån bra. Om bolaget istället hade investerat i nya skepp hade en grön obligation kanske lämpat sig bättre, säger Nina Ahlstrand

Odfjell var det första företaget inom shipping som emitterat en hållbarhetslänkad obligation. Men bara någon vecka senare följde NYSE-listade Seaspan – som opererar containerskepp – efter. Även här fungerade DNB som rådgivare.

– Företaget har förbundit sig att investera en minimisumma i skepp som kan gå på alternativa bränslen och som då har lägre utsläpp, säger Nina Ahlstrand.

ANNONS

Företagens tanke med hållbarhetslänkade obligationer är att de ska nå en bredare investerarbas och få billigare finansiering. Vad händer om de inte uppnår målet? Blir den hållbarhetslänkade obligationen dyrare än om de gett ut en ”vanlig” obligation?
– En obligationsfinansiering är ju aldrig exakt den andra lik så att konkretisera vad rabatten för en hållbarhetslänkad obligation blir, är svårt. Men det är klart, vi ser en obalans mellan utbud och efterfrågan – efterfrågan är mycket större. Och om efterfrågan är stor så bör det få effekt på priset.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Östlund
Annelie Östlund
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]