Realtid

Günther Mårders klavertramp

administrator
administrator
Uppdaterad: 13 dec. 2010Publicerad: 13 dec. 2010

Riskfyllda nyemissioner är en av Aktiespararnas bästa intäktskällor just nu. Hur länge dröjer det innan vd Günther Mårder kavlar upp ärmarna och tvättar den egna byken?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Våren 2010 tvingades Aktiespararna ännu en gång konstatera att medlemsantalet minskar samtidigt som verksamheten går med stora förluster. Finanskris och börsturbulens satte sina spår.

Men en del av organisationen växte samtidigt rekordsnabbt i det tysta. Det handlar om dotterbolaget Aktieinvest FK. Specifikt den delen av bolaget som förmedlar pengar till nystartade bolag i aktiemarknadens utkanter.

”Emissionsuppdragen har ökat väsentligt under året, vilket medfört kraftigt stigande intäkter, 88 procent bättre än samma period föregående år”, skriver Aktieinvest i halvårsrapporten för 2010.

Formellt hävdar Aktieinvest att man enbart erbjuder en tjänst av ”administrativ karaktär” till bolagskunderna. Det handlar alltså inte om att agera rådgivare mot investerare eller granska bolagen som söker pengar.

”Aktieinvest FK AB kan därför varken garantera riktigheten i den information som finns i prospekt eller i andra beskrivningar om och kring emitterande bolag och program eller hållas som ansvarig för desamma”, står det i det finstilta på hemsidan.

I praktiken rör sig Aktieinvest i en gråzon. Vid sidan av det rent administrativa uppdraget är man givetvis också en effektiv marknadsföringskanal för de nyemitterande bolagen och en dörröppnare in till Aktiespararnas bevisat aktieintresserade medlemmar.

Enligt en webbenkät på Aktiespararnas hemsida som rullar just nu signalerar över 70 procent av de svarande ett intresse för aktier på marknadens smålistor.

Den som googlar bolagsnamnet 24 Mobile Advertising Solutions (24 MAS) och Aktieinvest får en bra bild av hur Aktiespararnas varumärke används för att sälja aktier i enskilda bolag.

ANNONS

24 MAS erbjöd deltagande i en nyemission tidigare i år med målet att noteras på Stockholmsbörsen. Sedan dess har bolaget producerat en mängd pressmeddelanden, dock inget som berättar om en notering av aktien.

För närvarande kan hugade spekulanter ta del av prospekt och memorandum från åtta olika bolag pengasökande bolag på Aktieinvests hemsida.

Bland dessa finns Global Gaming Factory X som förra året kastades ut från Aktietorget efter det farsartade budet på torrentsajten Pirate Bay.

Nu handlas aktien på Mangold-listan och vd Hans Pandeya söker nytt kapital. Han ska återigen försöka köpa olika fildelarsajter.

En annan aktuell emission görs i djurvaccinbolaget Intervacc. Bolaget siktar på att ordna handel i aktien ”tidigast” hösten 2011. Går allt vägen blir det notering på Nasdaq OMX ”inom några år”.

Det är bara två exempel av många där vad som tidigare var rena private placements i högsta riskklass nu marknadsförs på bred front till småsparare på aktiemarknaden.

Givetvis kan det finnas framtida kursraketer i Aktieinvests utbud av emissioner. Det kan ingen veta på förhand. Det som går att slå fast är att riskerna är skyhöga och att det ofta kommer att krävas mer än en investering för att försvara sin ägarandel.

Den enskilda investeraren har en mycket svag position om något skulle gå fel och hamnar ofta i en nyemissionsloop som aldrig tar slut.

ANNONS

Att det kan gå riktigt illa visar det senaste årets historik. Micus, Mineral Invest och Metromark Hospitality Group är tre exempel på bolag som anlitat Aktieinvest för att fylla på kassan. Facit är dystert.

Micus begärdes nyligen i konkurs och avnoterades från Aktietorget. Metromark Hospitality Group utlovade ett listbyte till First North men avnoteras nu istället från Nordic MTF. Mineral Invest är samtidigt i akut behov av nytt kapital och en fungerande affärsidé.

Trion bjöd på smått häpnadsväckande framtidsprognoser när nyemissionerna genomfördes. Av detta blev det inget, bara rejäla kursras.

Frågan är hur många liknande fiaskon som Aktieinvest och därmed Aktiespararna har råd att förknippas med.

”Vår tillhörighet till Sveriges Aktiesparares Riksförbund medför att vi måste leva upp till en hög etisk standard och att vi erbjuder tjänster i enlighet med Aktiespararnas Gyllene regler”, skriver Aktieinvest på hemsidan.

Varumärkets höga etiska standard kan snabbt naggas i kanten. Den principiella frågan är om Aktiespararna överhuvudtaget bör göra affärer som riskerar att organisationens roll som småspararnas beskyddare kan ifrågasättas.

Jag är den första att hålla med om att vd Günther Mårder vitaliserat organisationen. Han är påläst och väl insatt i spelet på marknaden och dessutom medialt smart.

Han har redan visat framfötterna när det gäller att driva småspararnas frågor, inte minst i bolag som tummat på etik och moral. Det är den rollen som Aktiespararna ska spela.

ANNONS

Men det går inte ihop med att han samtidigt sitter i styrelsen på Aktieinvest och låter nyemissionsuppdragen rulla in, en verksamhet som i sina värsta stunder liknar medhjälp till bondfångeri.

Günther Mårder borde omgående tvätta den egna byken. Enklast genom att sätta stopp för pengahanteringen. I annat fall vore det intressant att höra en riktigt bra motivering till varför den nödvändigtvis måste fortsätta. Finns det en sådan?

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]