Realtid

Guinness bryggmästare om 250-årsjubileet

administrator
administrator
Uppdaterad: 17 mars 2009Publicerad: 17 mars 2009

Realtid.se har träffat Guinness bryggmästare John Hudson.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Han berättar om satsningen på St Patrick´s Day, om varför Sverige sätts i fokus i år – och avslöjar om den där klövern ovanpå skummet är ett kvalitetstecken eller inte.

John Hudson är bryggmästare på Guinness. Han har kommit såpass långt inom företaget att han reser runt i världen för att träffa de olika återförsäljarna och pubarna som serverar den mörka drycken från den gröna ön.

Det här året firar han St. Patrick´s Day i Stockholm, och Realtid.se passade på att skumma lite på ytan kring Guinness.

– I kväll är det mottagning på irländska ambassaden. Guinness ses ju som en viktig exportvara och nationalsymbol för Irland. Men främst är jag här för att vi ville göra något för den svenska marknaden. Det finns ju mellan 15 och 20 irländska pubar i Stockholm, så det här med St. Patrcik´s Day har vuxit otroligt, säger John Hudson över ett glas mineralvatten på en irländsk pub.

– Guinness finns numera i över 150 länder. I de cirka 50 länder vi brygger gör de flesta av dem kontraktbryggande åt oss. När vi brygger i de länderna använder bolagen sig av original-brygg-material. I alla Guinness som serveras finns alltid lite irländsk öl för vi skeppar över en del av original-ölstommen så att vi vet att det blir Guinness.

– I de afrikanska länderna och i Malaysia säljer vi mycket Foreign Extra Stout. Då är alkoholhalten 7,5 procent – för det är vad de gillar att dricka. I Sverige ligger den såklart på 4,2 procent, som hemma på Irland.

Var serveras världens godaste Guinness?

– Om man bara är varsam så låter Guinness sig fraktas väldigt väl. Det är klart att den du få på tap i Dublin är färskare, men det ska inte göra någon större skillnad. I Sverige är den alltid max två månader gammal. Men sedan är det förstås så att det är situationen, sällskapet och kanske den mat du äter i samband med drickandet som är viktigast. Det är ju det du minns, säger John Hudson.

ANNONS

…Och i fallet med St. Patrick´s Day är det väl baksmällan dagen efter? inflikar Realtidreportern.

Skämtet går hem på ett artigt vis, men John Hudson är hela tiden nogsam att påpeka Guinness officiella linje: ”Drick moderat, och kör bil inte berusad.”

Han är liksom programmerad att säga sånt. Det är hans jobb. John Hudson pratar gärna om hur mycket ägarbolaget Diageo gör för välgörenhet, hur naturliga råvarorna är och hur man bör ”drink responsibly”, återigen.

Men John Hudsons 30-åriga karriär på Guinness kom sig ursprungligen lite av en slump.

– Jag är från Dublin men gick på Cambridge University där jag studerade till biolog. Jag studerade vilda djur men insåg att det nog inte fanns någon karriär i det. Så jag skrev till Guinness och fick ett positivt svar. 1979 började jag som trainee brewer och snart jobbade jag på ett bryggeri i Dundalk, 80 kilometer norr om Dublin. Sedan bar det av till NIgeria och sedan strax utanför New York för att jobba med distributionen där.

Till slut förärades John Hudson titeln Guinness master brewer. Han reser runt och lär barpersonal hur de häller upp en Guinness på ett korrekt sätt, träffar återförsäljare och ser till att de får rätt utrustning och förstår att använda den. I kväll ska han vara domare i en tävling om vem som kan hälla upp den bästa pinten på The Dubliner i Stockholm.

– Det finns massor av myter kring Guinness, som den om att Guinness ska drickas ljummen eller varm. Det stämmer inte alls, den smakar bäst om den serveras kall. Vi snackar 5-8 grader här.

Den där klövern som en del bartenders smyckar skummet med, vad är grejen med den?

ANNONS

– Själv kan jag inte ens göra en sådan, jag är ingen artist på det viset. Men den är inget tecken på att du får en extra bra pint. Det är mest för turister, lite av en gimmick, avslöjar John Hudson.

Guinness har ett starkt varumärke. Den gröna ön, St. Patrick´s Day, irländska poeter och frihetskämpar, irländsk musik, The Dubliners, The Pogues – en hel del romantik som synes.

2009 tänker Guinness modernt och breddar ständigt sitt brand. Opera och Guinness? Jodå.

– Andra sätt vi stärker varumärket är genom att sponsra musik- och sportevenemang. Vi sponsrar Waxford Opera Festival, Cork Jazz Festival och andra mer tillfälliga festivaler. Keltisk fotboll, rugby och andra sporter i olika länder.

250-årsjubileet kommer att nå sin höjdpunkt i september. Den 24 september var grundaren Arthur Guinness födelsedag. Men redan i april ska bolaget gå ut med hur jubileumsåret ska utformas.

– Arthur Guinness investerade i ett bryggeri och 1759 skrev han kontrakt på bryggeriet – ett 9.000 år långt arrende, säger John Hudson och skrattar.

– Så man kan säga att han hade stort förtroende i varumärket.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS