Realtid

Gudfadern Roland Bjuhr ut – Mikael Ljungman tar över

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 17 okt. 2009Publicerad: 17 okt. 2009

Årets lägenhetsbyte i den undre världen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mikael Ljungman fick ta över Roland Bjuhrs lyxvåning på 234 kvadrat på Strandvägen i Stockholm. I utbyte fick den gamle Cupolenmannen Roland Bjuhr en tvåa i Sundbyberg.

Gudfadern i svensk organiserad brottslighet, 68-årige Roland Bjuhr, har bott i hyresfastigheten på Strandvägen 41 i Stockholm sedan nio år. I våras ville Bjuhr, med skatteskulder på 11 miljoner kronor och försatt i personlig konkurs, överlåta hyreskontraktet på Mikael Ljungman. Men värden sa nej till bytet.

Mikael Ljungman, 46, dömd ekobrottsling med näringsförbud, sitter häktad i Danmark och åtalas inom kort för miljardsvindeln i danska IT Factory där ex-vd:n Stein Bagger i somras dömdes till sju års fängelse. 270 miljoner är försvunna i leasing- och fakturakarusellen.

Stein Bagger hävdar att Mikael Ljungman sitter på de försvunna miljonerna. Ljungman riskerar fem års fängelse om han fälls, men hävdar att han är oskyldig. Ljungman är sedan förra året partner med Carl Freer i flera amerikanska bolag, som Freer startade efter Gizmondokonkursen där Tjock-Steffe och flera andra från Uppsalamaffian var inblandade.

Men det var främst Ljungmans skulder hos kronofogden på över 2 miljoner kronor, som i dag växt till 3,3 miljoner, som gjorde att fastighetsägaren, Fabrikör JL Eklunds Hantverksstiftelse, sa nej till lägenhetsbytet.

Efter det vände sig Roland Bjuhr till Hyresnämnden för att få rätt.

Roland Bjuhrs lägenhet på Strandvägen 41 är en sjurummare på 234 kvadratmeter med en månadshyra på 18.534 kronor. Med utsikt över vattnet och Djurgården i den välbevarade stenfastigheten som är byggd 1890.

I utbyte skulle Bjuhr få en tvåa i Sumpan. På 70 kvadrat. Samt en tvåa i Bromma där en anhörig skulle bo.

ANNONS

Bjuhr engagerar Maria Gad Malmgren, jur kand på advokatbyrån Bo Malmgren, för att slåss för att få igenom det något asymmetriska bytet.

Maria Gad Malmgren skriver till Hyresnämnden:

”Som beaktansvärda skäl för lägenhetsbytet anför Roland Bjuhr att han på grund av ändrade familjeförhållanden är i behov av en mindre och billigare lägenhet än den nuvarande bostaden. Roland Bjuhr uppbär en pension om 3.822 kronor efter skatt. Lägenheten på Humblegatan 12 (i Sundbyberg) har en månadshyra om 5.271 kr. Redan den hyran överstiger hans nettopension men med bl.a. besparingar har han möjlighet att betala den hyran.”

Enligt Kronofogdemyndigheten har Roland Bjuhr en skatteskuld på 10,8 miljoner kronor. Förra året försattes han i personlig konkurs.

Bjuhr ifrågasätts dock av stiftelsens juridiska ombud, advokat Stefan Waldemarsson på Landahl Öhman Advokatbyrå: ”Det är inte sannolikt att Roland Bjuhr, med tanke på nuvarande och tidigare boenden, har för avsikt att flytta till en tvårumslägenhet i Sundbyberg. År 1996 bodde han på Karlavägen, under tiden 1994-1996 på Kommendörsgatan och under tiden 1986-1994 vid Tegnerlunden.”

”Det är en påtaglig olägenhet för hyresvärden att få Mikael Ljungman som hyresgäst. Mikael Ljungman har en skuld på 2 miljoner kr som är restförd hos kronofogdemyndigheten och han är utlandsskriven och bosatt i Schweiz”, argumenterar advokat Stefan Waldemarsson.

Bjurhs ombud Maria Gad Malmgren svarar att Ljungman ”är beredd att ställa säkerhet för kommande hyresbetalning i form av deposition av 6–12 månaders hyra”.

Lombard intygar att Ljungman tjänar 7 miljoner

ANNONS

I miljardsvindelhärvan i IT Factory i Danmark avslöjades i veckan att de danska utredarna undersöker tolv tidigare okända bolag som kopplas till Stein Baggers kumpan Mikael Ljungman, vilket Realtid.se skrev om i måndags.

Bland de tolv bolagen, som utreds av konkursutredaren Boris Frederiksen, som misstänker att de använts för att slussa pengar från IT Factory-svindeln via Mikael Ljungman till Carl Freers senaste USA-bolag Getfugu, återfinns LCM Lombard Capital Management GmbH. Bolaget registrerades i Schweiz förra året. Lombards hemsida stärker inte precis att det skulle vara ett seriöst företag – det saknas namn på kontaktpersoner och telefonnummer (missa inte att lyssna på musiken på sajten).

Realtid.se kan avslöja att dokument från Lombard Capital Management dykt upp i Hyresnämnden i Stockholm.

Brevet, undertecknat Norbert Buchbinder, ”director” på Lombard, användes för att övertyga Hyresnämnden att Mikael Ljungman, trots svenska skulder på över 2 miljoner kronor, har god betalningsförmåga, så att han ska få överta det attraktiva hyreskontraktet på Strandvägen 41. Brevet är daterat den 18 februari 2009 – drygt en månad innan dansk polis går ut med en internationell efterlysning av Mikael Ljungman.

Norbert Buchbinder skriver:

”We have received the information from Monsieur Mikael Ljungman that he is trying to get an apartment upon his return to Sweden. Monsieur Ljungman have requested a certificate that the company will establish a local office in Stockholm, Sweden and if we can certify Monsieur Ljungmans annual returns of 2008 and forthcoming 2009. We can only give an estimate of 2009.

This letter is to certify that we will open a local office for Mikael Ljungman when he returns to Sweden 2009. We have an open request at Strandvägen 7A, contact person Bo Fuglsang. We will start the lease when Monsieur Ljungman has solved his residence. Monsieur Ljungman annual return for 2008: $896.558. 2009: unchanged.”

Realtid.se har försökt att komma i kontakt med Norbert Buchbinder, dock utan att lyckas.

ANNONS

Mailadressen [email protected] som anges i brevet till Hyresnämnden studsar.

Telefonnumret som anges i samma brev går inte till Lombard – utan till fastighetsmäklaren Agence Lutz i Luzern. Yvon Lutz som svarar när Realtid ringer, förklarar att han inte vet något om det påstådda bolaget Lombard.

Realtid.se kontaktar också kontorshotellet Kontoret Strandvägen 7A i Stockholm. Delägaren Bo Fuglsang dementerar att de skulle ha något hyresförhållande.

– Varken Mikael Ljungman, Norbert Buchbinder eller Lombard är eller har varit hyresgäst hos oss, säger Bo Fuglsang.

Hyresnämnden oenig

Hyresnämnden tog upp ärendet till beslut den 20 maj i år.

Mikael Ljungmans intyg från LCM Lombard Capital Management i Schweiz väger tungt. Nämnden bygger sitt beslut på att det är ett seriöst företag och att Ljungman har en reell inkomst på 7 miljoner kronor om året från bolaget – så Ljungman bedöms vara en solvent och seriös affärsman. Det var i maj – tre veckor innan Stein Bagger dömdes till sju års fängelse i Köpenhamn.

Nämnden förklarar att det är ok att Ljungman inte bott i lägenheterna som Westlife AB (se faktaruta t h) ställer till förfogande:

ANNONS

”Något krav på att byteskontrahenten ska bo eller ens ha hyresavtal för bytesobjektet finns inte enligt praxis, det enda som krävs är att bytet är en förutsättning för att hyresgästen ska kunna erhålla bytesbostaden”, skriver nämnden i sitt beslut.

Men nämnden har lite svårt att svälja Bjuhrs val av bytesobjekt:

”Det kan dock enligt hyresnämndens mening synas något märkligt att Roland Bjuhr inte önskar byta sin lägenhet mot två lägenheter på t.ex. Östermalm. Det är svårt att föreställa sig att några sådana erbjudanden om byteslägenheter inte skulle stå till buds.

Ett sådant byte skulle också för en hyresgäst i allmänhet framstå som mer attraktivt. Roland Bjuhr har dock under sanningsförsäkran uppgett att han ämnar att flytta till byteslägenheten i Sundbyberg.

Eftersom det inte finns något mer konkret stöd för hyresvärdens påstående att han inte tror att Roland Bjuhr ämnar flytta till Sundbyberg finner hyresnämnden inte skäl att misstro Roland Bjuhr på denna punkt trots att han sedan mitten av åttiotalet har bott på mycket attraktiva adresser”.

Hyresnämnden är inte enig i sitt beslut. En ledamot, Catarina Johansson Nyman, ifrågasätter upplägget och Ljungman på grund av miljonskulderna. Men nämnden godkänner bytet.

Svarta hyreskontrakt

Bror Sandström, ordförande för Hyresgästföreningen Södermalm i Stockholm, är en av de mer kunniga på området svarta hyreskontrakt.

ANNONS

–Jag har intresserat mig för frågorna kring svarta lägenhetsaffärer sedan 60-talet.

Bror Sandström ifrågasätter det rimliga i att Roland Bjuhr skulle ha bytt sin sjurummare på Strandvägen mot en tvåa i Sundbyberg och en tvåa i Bromma.

–Det luktar lite konstigt. Mellan tummen och pekfingret så kan man begära vilket byte som helst om man sitter på en sjurummare på Strandvägen. Hade han velat få fyra lägenheter i byte så hade han säkert kunnat få det. Och hade han talat om var de skulle ligga så skulle det ha fungerat också. På en sån här illegal marknad är det säljaren som dikterar villkoren, säger Bror Sandström.

När Realtid.se lyssnar runt vad Roland Bjuhrs våning på 234 kvadratmeter på Strandvägen skulle ha för värde på svarta marknaden är det svårt att få något besked.

– Det krävs privata känningar för att få reda på några exakta belopp, säger Bror Sandström.

En källa med uppgifter från en svartmäklare säger att man kan räkna med 10.000 kronor per kvadrat, men det är en uppskattning baserad på mer genomsnittliga objekt. Det skulle innebära drygt 2,3 miljoner kronor för förstahandskontraktet i Bjuhrs fall.

Men har Mikael Ljungman betalat svarta pengar för att få förstahandskontraktet så kan det handla om betydligt högre belopp – beaktat att det handlar om en så pass attraktiv våning.

Det kan innebära att miljonbelopp från Stein Baggers och Mikael Ljungmans kriminella leasingkarusell gått via LCM Lombard Capital Management GmbH i Schweiz för att hamna i Gudfadern Roland Bjuhrs ficka. På Humblegatan 12 i Sundbyberg.

ANNONS

Roland Bjuhr förnekar bestämt att han fått något emellan.

Fick du några svarta pengar när du överlät kontraktet till Ljungman?

– Absolut inte, absolut inte. Det var ett riktigt regelrätt byte och ingenting annat, säger Roland Bjuhr.

En vecka efter Hyresnämndens beslut i maj blir Mikael Ljungman fembarnsfar. Han har två barn i ett tidigare förhållande, och fick nu sin tredje son med sin nya hustru.

I augusti flyttade Ljungmans nya familj in på Strandvägen 41. Med förstahandshyreskontrakt.

– Det är också ett sätt för den som har skulder att bo ståndsmässigt. Sedan årsskiftet mäter Kronofogden ut bostadsrätter, säger Bror Sandström.

Roland Bjuhr är sedan den 8 augusti i år skriven på Humblegatan 12 i Sundbyberg.

Hur träffades Bjuhr och Ljungman?

ANNONS

Men hur fann Roland Bjuhr och Mikael Ljungman varandra? En ny konstellation i den kriminella världen.

Är Bjuhr beredd att berätta? Jag frågar honom per telefon.

Hur fick du kontakt med Mikael Ljungman?

–Det vete tusan hur det var. Det var genom några bekanta, säger Roland Bjuhr när jag ringer upp honom.

Jag läste i Lasse Wierups bok…

–Vad är det för bok?

Boken Svensk Maffia. Du förekommer konstigt nog bara på ett ställe. Det är i ett parti där de skriver om Uppsalamaffian – Stefan Eriksson, Johan Enander och Peter Uf:

”Ganska snart var Uppsalamaffians rykte så grundmurat att medlemmarna alltmer sällan behövde använda våld och hot. I stället började de hålla affärsmöten, iklädda kostymer på Hotell Anglais vid Humlegården i Stockholm. En av polisens spaningsbilder, senare publicerad i bland annat Expressen, visar ett propert gäng med portföljer som knappast väcker någon uppmärksamhet bland hotellets övriga gäster. Bland grupperingens nya affärspartners noterar polisen många intressanta namn. Ett är Roland Bjuhr, alias Gudfadern…”

ANNONS

(Svensk Maffia av Lasse Wierup och Matti Larsson, Norstedts 2007, sid 345.)

Så långt läser jag högt i telefon för Bjuhr.

Meningen fortsätter: ”… ökänd narkotika- och ekobrottsling med våning på Strandvägen på Östermalm i Stockholm.” Sen nämns namn som ”La Reine-mannen” Rolf Gustafsson och dåvarande krogprofilen Micke Magnusson.

Är det nåt du minns?

–Näe du, det har jag inget minne av.

Jag tänkte jag skulle fråga, för Peter Uf som var med i Uppsalaligan är gammal vän sedan sista första tid på kåken med Mikael Ljungman. De var också både involverade i bolaget Valadeka Invest AB. Det är inte på den vägen du fick kontakt med Mikael Ljungman?

– Du, jag kommer inte ihåg.

Det finns en annan möjlig väg. Thomas Perra som var med i samma åtal som du nu i hovrätten i somras, han hade enligt uppgift Carl Freer som anställd i restaurangbranschen när Freer var runt 20.

ANNONS

– Det är mer än jag känner till, inflikar Bjuhr.

Är det genom Carl Freer du har fått kontakt med Mikael Ljungman?

– Nej nej för fan. Jag har aldrig träffat karln. Jag har bara sett honom på bild.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olle Blomkvist
Olle Blomkvist
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]