Tunga jurister stöder Annette Magnussons krav på att näringslivets tvister ska få förtur i svensk domstol. Men alla håller inte med.
Gräddfil får stöd
Mest läst i kategorin
I en intervju med Dagens industri på tisdagen säger Annette Magnusson, generalsekreterare vid Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut, att processen för hur klandrade skiljedomar hanteras bör bli snabbare.
– Det går att finjustera den svenska lagstiftningen för att göra oss attraktiva som forum för internationella tvister. Till exempel att få ned handläggningstiden för klandermålen vid svenska domstolar.
Att näringslivets tvister ska få formaliserad förtur i svenskt rättsväsende har tidigare åklagaren Sven-Erik Alhem viss förståelse för:
– Näringslivet har kommit i skymundan i det svenska rättsväsendet, säger Alhem till Realtid.se.
Han är numera ordförande för Brottsofferjourernas Riksförbund och betonar att alla mål, även de vanliga vardagsbrotten, förtjänar en snabbare process än vad som är fallet i dagsläget.
– Sen rättvisa ger ingen rättvisa, säger han och framhåller att det ibland kan vara mer aktuellt inom näringslivet där motparten riskerar att gå i konkurs eller bara försvinna.
Att näringslivets tvister kommit i skymundan hänger samman med den politiska spelplanen. Det är mycket lättare för politiker att få gehör för rättsfall som exempelvis rör barn, menar Alhem, som har viss förståelse för det också.
– Men över huvud taget tar rättskipning för lång tid i Sverige, säger Sven-Erik Alhem.
Det tidigare justitierådet Johan Munck, som varit ordförande i Högsta Domstolen, arbetade parallellt ofta extra som skiljeman. Munck berättar att man i HD brukade prioritera klandrade skiljedomar som vandrat upp dit. En snabbare process för klandrade skiljedomar skulle även vara möjligt för hovrätterna, menar han.
– Fast jag kommer ihåg en period i HD då i stort sett alla mål som vi hade var förtursmål – och då gör det ju ingen nytta.
Att klandermålen tar lång tid beror till stor del på att skiljeärenden ofta är mer omfattande till sin natur.
Men vilka mål ska man prioritera ned?
– Det går inte att säga generellt. Det finns tusentals mål som pågår samtidigt i hovrätterna, säger Johan Munck.
Till Svea Hovrätt kommer de flesta klandermålen till avdelning 2. Hovrättslagman Cecilia Renfors är ansvarig för avdelningen.
– Även med beaktande av att klandermålen är omfattande och komplicerade så borde vi kunna korta ned handläggningstiderna. Men att införa en formaliserad förtur tror jag inte är vägen till framgång eftersom man först måste anpassa organisationen före ett sådant beslut fattas, säger hon.
Eftersom handläggningstiderna är långa har man vid avdelningen precis tillsatt en arbetsgrupp som ska se över handläggningen.
Behöver ni mer personal?
– Nej, jag tror bara vi behöver vässa våra instrument, säger Renfors som i detta läge inte vill kommentera hur processen kan bli mer effektiv i framtiden.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.