Den åtalade trotjänaren Thomas Malmborg förnekar brott efter lånehärvan i Axel Johnson-bolagen. Allt gjordes för sfärens bästa och med ägarfamiljens tillstånd, uppger han i förhören.
"Göran gav ett carte blanche"

Thomas Malmborg är både talför och säker på sin sak när han i upprepade förhör försvarar sig mot brottsmisstankarna som riktas mot honom. I veckan åtalades han för en lånesvindel som enligt åklagaren har kostat Axel Johnson-sfären 248 miljoner kronor.
Sjäv säger Thomas Malmborg att han hade fulla befogenheter att sköta låneverksamheten på det sätt som han gjorde och att det inte finns fog misstankarna om trolöshet mot huvudman och förskingring.
När man läser förhören med de inblandade slås man av att härvan antingen är ett allt mer desperat försök från en högt betrodd medarbetare att ställa saker och ting till rätta efter mer än 30 års tjänst. Alternativt handlar det om ett av de största personliga sveken i svenskt näringsliv i modern tid.
Thomas Malmborg var nämligen inte vem som helst i Axel Johnson-sfären. Med ett stort förtroende verkade han i en mer informell zon mellan ägarfamiljen och verksamheterna. Det kunde handla om att köpa en häst för miljonbelopp till Antonia Ax:son Johnsons stall eller att genomföra beslutade förändringar i utländska bolagsstrukturer med miljardtillgångar.
Vissa av hans kollegor beskriver honom som ”en svart låda” och en person som gjorde allt för att skydda familjen.
Göran Ennerfelt, make till Antonia Ax:son Johnson, och den som Malmborg förde löpande samtal med förklarar Malmborgs särställning så här i ett av förhören:
”Han skötte familjens privata inkomstdeklarationer så vid sidan av AltoCumulus så hade han full insyn i Antononias, Görans och barnens privatekonomi”.
Altocumulus är sfärens eget kapitalförvaltningsbolag, en kassakista placerad i utlandet där Thomas Malmborg hade långtgående befogenheter att sköta bankkonton och transaktioner.
Bara under 2012 förde han över 169 miljoner kronor från bolagets konto hos banken Dexia till det svenska bolaget Cantus Invest. Det var crescendot på en växande lånekarusell som inleddes redan 2008, enligt åtalet.
Överföringarna upptäcktes i januari 2013 då Thomas Malmborg precis städat ut sitt kontorsrum och gått i pension efter 36 år i sfärens tjänst.
Efter en snabb intern utredning polisanmäldes Malmborg. Därefter följde husrannsakan och en kortare tid i häkte i maj 2013. I förhören har han svårt att smälta att hans tidigare arbetsgivare agerat på detta sätt.
”För Thomas är det hela ett stort mysterium. Han skulle själv ha handlagt det på ett helt annat sätt. Thomas vet inte vem som har hanterat det hela från Johnsons sida — om det är en advokat eller någon annan — men om han hade varit Göran Ennerfelt och med tanke på hur mycket dom har jobbat tillsammans så skulle han ha hanterat det hela helt annorlunda”, sammanfattar Ekobrottsmyndigheten hans förhörskommentar.
När han senare får ta del av de övriga förhören i förundersökningen reagerar han på vissa uttalanden om hans person från sina forna kollegor och Göran Ennerfelt själv.
”Thomas skulle själv kunna berätta mycket inifrån Axel Johnson men det tänker han inte göra”, säger han.
När Ekobrottsmyndighetens utredare ber honom förklara varför han inte anser att han begått ett trolöshetsbrott återkommer han återigen till sin ställning i sfären:
”Han tyckte att han gjorde på rätt sätt. Han tycker inte att han har gått över sin befogenhet. Han har haft den ställning som han har haft inom Axel Johnson-gruppen. Han anser att han har haft rätt att agera som han har gjort”.
I förhören förklarar Thomas Malmborg gång på gång att han enbart försökt lösa ett uppdrag som han fått av Göran Ennerfelt och haft fria händer att lösa. Ungefär som något han gjort många gånger förr.
”Han drog det här med Göran Ennerfelt och fick då ett carte blanche att reda ut det här ekonomiskt”.
Enligt Thomas Malmborg har lånehärvan sin upprinnelse i Novax investering i bolaget Murlyn Music 2004. Kompositören Anders Bagge var en av delägarna och en av nyckelpersonerna bakom bolagets musikkatalog.
Mellan 2004 och 2007 ska Axel Johnson-sfären parallellt med samarbetet kring Murlyn ha gett flera lån på miljonbelopp till Anders Bagge. Thomas Malmborg var inte inblandad i dessa lånebeslut men fick ärva frågan när han själv kontrollerade de givna säkerheterna bakom lånen och slog larm om ett ”svart hål” av förluster och skulder. Från denna tidpunkt fick han mer handgripligen ta över problemet.
”Hade Thomas vetat då vad han vet nu så hade han sagt aldrig i livet. Det var Göran Ennerfelt som beslutade att Anders Bagge skulle få låna pengar.”
Medan Novax kom ut ur Murlyn-äventyret 2007 med äran i behåll låg lånen till Anders Bagge kvar obetalda.
”Thomas sa till Göran att det fordrades ett ansenligt belopp för att klara ut det här. Då sa Göran till Thomas att det här fick Thomas hålla i. Om dom inte hade gjort något i det läget så hade Anders Bagge gått i konkurs. Det fordrades en hel del kapital för att fixa upp det här.”
Men problemet verkar också ha blivit ett kärt barn. Anders Bagge själv beskriver i förhör Thomas Malmborg som en fadersfigur som snabbt fick full kontroll över hans affärer. Gamla kollegor förklarar att Malmborg verkade personligt intresserad av musik- och underhållningsindustrins möjligheter.
Thomas Malmborg själv säger att hans uppdrag var att bistå Anders Bagge i affärer och investeringar med avsikten att denne senare skulle kunna återbetala lånen. För det krävdes att Axel Johnson-sfären stundtals sköt till mer kapital.
2007 låg lånevolymen runt 20 miljoner kronor. Mot slutet av 2010 var den uppe i 120 miljoner kronor.
”Göran har varit med länge och förstår att man ibland måste investera sig ur saker och ting. Sedan kan man göra det bra eller dåligt, det är alltid så”, säger Thomas Malmborg.
Han utvecklar sina tankegångar:
”Han hade ju sin fullmakt och ibland måste man investera sig ur saker och ting. Under alla uppdrag han har haft så har han haft sin frihet att skapa och vara kreativ. Det var den här långsiktigheten där man tror på saker. Han trodde på det här projektet – att dom skulle kunna investera sig ur det och få tillbaka pengarna.”
EBM: De här lånen som är lämnade – menar du att de ligger inom ramen för din behörighet och dina befogenheter?
”Absolut.”
EBM: Vad var avsikten med lånen?
”Det var för att Cantus skulle kunna göra sådana investeringar så att lånen kunde bli återbetalda. Det skulle vara till gagn för gruppen i sin helhet.”
Thomas Malmborg var med om att sätta upp en ny bolagsgrupp runt Anders Bagge med moderbolaget Cantus Invest. Det var Cantus som därefter kom att teckna de nya lånen.
Lånemedel gick bland annat till att bygga en ny studio till Anders Bagge, ”Sveriges främsta”, enligt Thomas Malmborg. Men de riktigt stora pengarna gick in i bolaget White Shark, senare Forestlight. Det First North-noterade bolaget blev med tiden helt beroende av ett kontinuerligt stöd från Cantus. Ekobrottsmyndigheten summerar investeringarna till 112 miljoner kronor fram till slutet av 2012.
Men enligt Thomas Malmborg var han noga med att Anders Bagge hela tiden skrev under reverser och att säkerheter i olika tillgångar var godtagbara. Räntor betalades löpande, även om nya lån ibland togs för att klara det, och lånen återbetalades i tid, även om nya lån togs upp för att lösa även detta.
”Det var en fråga om likviditet. Thomas hade full koll på likviditeten i alla bolag. Om det skulle vara en inlåning till Cantus Invest AB på kanske 5 miljoner och det beloppet inte fanns i Handels AB Mercator men fanns i ett annat bolag, då tog han lånet i ett annat bolag istället.”
Göran Ennerfelt och en rad andra kollegor som förhörts i utredningen uppger samstämmigt att storleken på lånen men även Thomas Malmborgs uppdrag för Cantus Invest kom som en överraskning.
Thomas Malmborg uppger däremot att styrelseuppdraget i Cantus var godkänt av Göran Ennerfelt och att denne också våren 2011 fick en sammanställning av låneläget mot Cantus och Anders Bagge, något som Ennerfelt själv förnekar. Det aktuella dokumentet har inte kunnat hittas under förundersökningen.
Malmborg berättar:
”Göran har ju känt till att Thomas har suttit i styrelsen för Anders bolag.”
”Det har Thomas berättat om flera gånger och Göran har sagt till Thomas att han tyckte att det var bra eftersom han då fick en viss insyn i bolaget.”
”Vad Thomas minns är att Göran fick en sammanställning i maj eller juni 2011 beträffande lånen till Cantus och Anders.”
Enligt förundersökningen och Cantus Invest, som biträds av advokat Christer Sandberg, ska även Thomas Malmborgs privata bolag fått del av miljonerna från Axel Johnson-sfären. Thomas Malmborg förnekar detta i förhören.
EBM: Har du fört över pengar från Axel Johnson Gruppen till något konto som tillhör dig?
”Nej. Alla pengar som har förts över har gått till Cantus Invest. Han har inte själv några konton i utlandet. Hans fru har inte heller några tillgångar i utlandet.”
EBM: Har du fört över pengar från Cantus Invest AB till dig eller ditt bolag
”Nej. Om det inte har varit fråga om några mellanhavanden dem emellan. Han tror att Cantus Invest AB fortfarande är skyldig honom och hans bolag ett par hundra tusen.”
Till en början hade Anders Bagge skrivit under reverserna men i takt med att beloppen växte och tiden gick började Thomas Malmborg själv underteckna reverserna för Cantus Invests räkning.
Samarbetet med Bagge blev mer sporadiskt och sämre under 2012. Malmborg beskriver det som att han tidigare ”satt Anders på stolen och sagt till honom att skriva under men det gick inte under 2012”.
Han sammanfattar året med att det var ”lite cirkus”.
”För 2012 skrev Thomas under själv för både Cantus och Axel Johnson Gruppen. Det var ett alternativ eftersom han ville ha en revers. Sedan kan man tycka efteråt att det var väl dumt att göra det, men det var så han gjorde. Han tänkte bara att det skulle finnas en revers som underlag.”
Under 2012 tvingades han också lägga om lånen från ett av sfärens svenska bolag till Altocumulus i Luxemburg. Detta sammanföll med ett ökat kapitalbehov från Forestlight. Efter denna tidpunkt saknas reverser helt.
Det var dessa 169 miljoner kronor i utbetalningar som seglade upp som en odokumenterad överraskning för sfären i januari 2013.
Thomas Malmborg bestrider att han försökt dölja lånen. Han ville bara inte redovisa något internt innan reverserna var klara. Detta hanns av olika skäl inte med. Arbetsbelastningen var extremt hög och han brottades med utbrändhetssymtom.
”Sedan kan man ju säga att när man har en hög arbetsbelastning så är det kanske så att man inte alltid är helt rationell. När man ska deklarera ett facit så kunde man kanske ha gjort saker och ting annorlunda. Men man gör så gott man kan.”
Axel Johnson-sfären har skrivit ner fordringar mot Cantus Invest med 248 miljoner kronor sedan lånehärvan uppdagats. Vid sidan av brottmålet förbereds en kommande skadeståndstalan mot Thomas Malmborg.
Själv återkommer han gång på gång till att han agerat för sfärens bästa utifrån det förtroende han fått:
”Allt som Thomas har gjort har varit för familjen.”
FOTNOT: Samtliga citat är hämtade från förundersökningen och är Ekobrottsmyndighetens sammanfattning av förhör som respektive person har godkänt i efterhand.