Sökjätten ska låta användare välja bland 2 miljoner titlar och själva trycka böcker för en handfull dollar.
Google blir boktryckare
Efter fem års inscannande av böcker ska Google nu sätta igång tryckpressarna för de böcker vars upphovsrättsskydd upphört. Ett samarbete är inlett med tryckpresstillverkaren On Demand Books, som säljer minitryckeriet Espresso Book Machine till bibliotek och boklådor.
Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Teknik, Media och Telekom som skickas ut varje tisdag.
Modellen är att bokköparen i Google Books själv söker upp vilken av de 2 miljoner böckerna han vill trycka, varpå han trycker på printknappen. För 8 dollar, varav On Demand Books får en, Google en och boklådan tre (resten ska täcka material och arbete) blir boken hans.
Se hur Espresso Book Machine fungerar:
Bland de böcker som tillgängliggörs på detta sätt finns klassiker som Alice i underlandet och Jane Eyre.
Avtalet mellan Google och On Demand Books kommer samtidigt som en förlikning mellan sökjätten och ett antal upphovsrättsinstitutioner har träffats. Förlikningen har dock enligt Financial Times ännu inte vunnit laga kraft, och såväl konkurrensmyndigheter som konkurrerande IT-företag – Amazon, Yahoo och Microsoft – har protesterat.
I Sverige verkar det inte finnas några omedelbara planer på att tillgängliggöra de 2 miljoner böckerna, åtminstone inte att döma av Sara Bengtzon, presschef på Kungliga biblioteket. Till Realtid.se säger hon att biblioteket inte har diskuterat att köpa en Espressotryckpress, men att det egentligen är för tidigt att kommentera något.
– Vårt uppdrag är att ställa material till forskningens förfogande, säger Sara Bengtzon utan att vilja låsa sig för någonting.
Kungliga bibliotekets boksamlingar omfattar omkring 4 miljoner volymer – ungefär dubbelt så många som dem Google nu erbjuder för tryck – varav merparten är utländsk.