Realtid

GM får stöd - men bara i två månader

administrator
administrator
Uppdaterad: 30 mars 2009Publicerad: 30 mars 2009

UPPDATERAD (2) General Motors hade bett om ytterligare 16 miljarder dollar i nödlån. Men från Obama-regeringen blev det bara ett löfte om finansiering i två månader och krav om en mer omfattande omstruktureringsplan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

General Motors hade bett om ytterligare 16 miljarder dollar i nödlån. Men från Obama-regeringen blev det bara ett löfte om finansiering av verksamheten i två månader till.

I dag blev det också klart att GM-chefen Rick Wagoner tvingas avgå.

Under de 60 dagarna som GM får regeringsstöd måste bolaget ta fram en mer omfattande omstruktureringsplan under den nyinstallerade koncernchefen Fritz Hendersons ledning.

Bakom de nya direktiven från Washington står Vita husets särskilda bilkriskommitté, som leds av den före detta investmentbankiren Steve Rattner.

Enligt flera medier avgick GM-chefen Rick Wagoner efter en uppmaning från president Barack Obama.

Wagoner, som går efter drygt åtta år på posten, är den andre koncernchefen i ett amerikanskt storbolag som fått sparken av regeringen sedan finanskrisen fördjupades i höstas.

Obama har tidigare varslat om att biltillverkarna måste göra mer om de ska kvalificera sig för ytterligare nödlån.

– Vi tror att vi kan ha en framgångsrik bilindustri. Men det måste vara en som är realistiskt utformad för att rida ut stormen och komma igenom den som mer slimmad, vassare och mer konkurrenskraftig än i dag, sade Barack Obama tidigare till tv-kanalen CBS.

ANNONS

Regeringens särskilda förhandlingsgrupp har arbetat tillsammans med bilföretagen för att utforma räddningsplanen. General Motors och Chrysler har bett om ytterligare 21,6 miljarder dollar i stöd utöver de nödkrediter på 17,4 miljarder som godkändes i december.

Den tredje av de stora amerikanska biljättarna, Ford, som äger Volvo Personvagnar, har sagt sig ha tillräckligt med kapital för att överleva lågkonjunkturen utan regeringens hjälp.

Chrysler har tidigare sagt sig behöva nytt kapital redan på tisdag för att inte drabbas av likviditetskris.

GM har gjort förluster på totalt 82 miljarder dollar sedan 2005, då problemen började torna upp sig på hemmamarknaden. Och räknat från den dag Wagoner tog över som koncernchef har GM-aktien tappat 95 procent av sitt värde.

Den sparkade GM-chefen Rick Wagoners sorti har ingen omedelbar effekt på hur frågan om framtiden för europeiska biltillverkare i GM-koncernen, som Saab Automobile och tyska Opel, avgörs, enligt Pete Kelly, analytiker på JD Power & Associates.

Kelly räknar med att GM utnyttjar hela den frist på 60 dagar som Obama-regeringen gått med på för att ta fram den nya och mer genomgripande omstruktureringsplan som efterfrågas.

Men tyska Opel, som till nyligen betraktades som en del av kärnan i GM-koncernen, ser enligt Kelly ut att vara på väg ut ur koncernen – liksom Saab Automobile. Beslut om titta på dessa möjligheter är redan fattade och offentliggjorda och ändras troligen inte bara för att Wagoner försvinner.

Kelly ser Saabs framtid som betydligt mer oviss än Opels.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS