Realtid

Gästarbetare bäst på bistånd

administrator
administrator
Uppdaterad: 26 feb. 2007Publicerad: 26 feb. 2007

"Medborgare utanför EU bör ges möjligheter att komma hit som arbetskraftsinvandrare. Det är en form av bistånd eftersom arbete utomlands är ett effektivt sätt för många fattiga att förbättra sin livssituation". Det säger migrationsminister Tobias Billström i en intervju.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Det finns beräkningar som visar att de pengar som gästarbetare från utvecklingsländerna skickar hem till sina familjer i hemlandet överstiger världens samlade bistånd med tre eller fyra gånger, säger Sveriges nye migrationsminister Tobias Billström.

– Det är pengar som dessutom hamnar direkt i de fattigas fickor, fortsätter han.

Billström förespråkar därmed nya regler som ska underlätta för arbetskraftsinvandring för icke-EU-medborgare. Därmed kan hans departement, Justitiedepartementet, komplettera Utrikesdepartementet och biståndsministern i kampen mot fattigdomen.

– Det bör vara möjligt att erhålla ett tillfälligt jobb-sökar-visum som innebär att de som kommer hit kan börja söka jobb först när de väl är här. Det ska alltså inte vara nödvändigt att ha ett jobb klart när man anländer, säger Billström, som är väl medveten om att flertalet av dem som försöker emigrera från exempelvis Afrika till EU inte har något jobb som väntar på dem.

– Samtidigt kan de flesta av dem inte klassas som flyktingar, säger han.

Vad gäller migrationspolitiken så förespråkar Billström, föga förvånande, gemensamma regler inom EU, och eventuella regler för så kallad cirkulär migration, det vill säga tillfällig migration, bör gälla inom hela unionen.

– Det är viktigt att EU inte reser några murar mot omvärlden, menar Billström.

En stor del av migrationsministerns jobb för tillfället går annars ut på att försöka få övriga EU-länder att ta emot fler flyktingar från Irak.

ANNONS

– Sverige är det land inom EU som tar emot flest flyktingar från Irak, vilket inte är hållbart i längden. Fler länder måste bidra, säger Billström.

Billström är därför belåten med att de första reaktionerna på de svenska propåerna i frågan varit positiva.

–Tyskland, som är ordförandeland, sade direkt att detta ska komma upp på nästa ministerrådsmöte, och Franco Frattini, som är kommissionär med ansvar för rättsliga frågor, har redan gått ut med brev till samtliga ministrar i EU där han kommit med konkreta förslag om hur den här frågan kan lösas. Och det är förslag vi stödjer, säger Billström.

Vad går dessa förslag ut på?

– Det första är att stödja de så kallade transitländerna. De allra flesta av de två miljoner människor som lämnat Irak finns i grannländer som Syrien, Jordanien och Iran. Detta skapar en oro i dessa länder som måste motverkas, säger Billström, som menar att det effektivaste sättet att stödja dessa länder är att gå via UNHCR, som är FN:s organ för flyktingfrågor.

– Organisationen behöver ökat finansiellt stöd, säger Billström, som påpekar att Sverige i dag är den tredje största bidragsgivaren till UNHCR.

– Ett annat förslag är att EU-länderna ska öka sina flyktingkvoter vad gäller Irak, och alltså ta emot fler irakiska flyktingar.

Den tredje åtgärden som Billström vill framhålla är det harmoniserade asylsystem inom EU, som ska vara klart till 2010.

ANNONS

Varför är det då så många irakiska flyktingar som kommer till just Sverige?

– Dels är det lagstiftningen som gör det möjligt att alltid få sitt asylärende prövat. Men naturligtvis beror det också på att vi redan har ganska många irakier, främst kurder, bosatta i Sverige. Det gör ju att många i Irak känner till Sverige och kanske också har vänner och släktingar som redan bor här, säger Billström.

Kan Sverige fortsätta att ta emot irakiska flyktingar i nuvarande omfattning om övriga EU-länder inte tar ett större ansvar?

– Jag utgår från att det blir positiva reaktioner från övriga medlemsländer, säger Billström, som medger att även om alla flyktingar har rätt att få sin sak prövad i Sverige, så ”kan vi inte hjälpa alla”.

Migrationsministern vill också framhålla det viktiga i att de som får avslag verkligen åker tillbaka. Dessutom är det viktigt att hjälpa de flyktingar som tillåtits stanna att åka tillbaka när läget i hemlandet väl stabiliserats.

– Jag är positiv till invandring, men det måste ske under kontrollerade former, säger Billström.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]