Realtid

Gardell köper post i Telia Sonera

administrator
administrator
Uppdaterad: 09 okt. 2006Publicerad: 09 okt. 2006

UPPDATERAD Riskkapitalfonden Cevian har seglat upp som storägare i teleoperatören Telia Sonera. Vad Cevian vill med sitt innehav i Telia Sonera vill man dock inte kommentera närmare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med start i juli har Cevian köpt 72 miljoner aktier, motsvarande 1,6-1,7 procent i Telia Sonera.

– Vi tycker att Telia har en god utvecklingspotential, säger Förberg till TT.

Enligt Förberg är det många delar av Telia Sonera som kan utvecklas mycket positivt:

– Exakt vad vi har för tankar är något som vi vill ha en dialog omkring och diskutera med bolagets vd och ordförande och andra aktieägare i företaget.

– Som ägarfond är vår strategi att engagera oss i de bolag vi går in i och se till att de långsiktigt utvecklas väl och blir mer konkurrenskraftiga.

Aktieköpen har alltså gjorts sedan i juli. Det faktum att det skrivits om dem i media gör att man nu gått ut och offentliggjort köpen.

– När vi nu börjar ta kontakt med de parter jag talade om så har det kommit ut i media och då är det lika bra att vi går ut och bekräftar, säger Förberg.

Kursen i Telia Sonera gick upp med runt 3 procent efter beskedet om Cevians köp.

ANNONS

Grunden för Cevians intresse för Telia Sonera är enligt en analytiker TT talat med att Telia Sonera, liksom Volvo, är överkapitaliserat, det vill säga har mer pengar än vad företaget behöver och att detta inte återspeglas i aktiekursen:

– Telia Sonera skulle kunna dela ut ungefär 60 miljarder eller 13 kronor per aktie. Min bedömning är att aktiekursen vid en sådan utdelning skulle falla med 6 till 7 kronor, säger analytikern till TT.

Vinsten för aktieägarna vid en sådan extrautdelning skulle alltså bli dessa 6 till 7 kronor. Kursuppgången i Telia Sonera på 3 procent, efter bekräftelsen av Cevians köp, motsvarar runt 1,40 kronor. Det speglar att Cevian måste får övriga aktieägare med sig innan det kan bli någon extrautdelning:

– Reaktionen är rationell. Marknaden har satt en 20-procentig sannolikhet på att det här ska gå igenom, säger analytikern den eventuella extrautdelningen.

Staten är med sina 43,5 procent största ägare i Telia Sonera. Företaget hör till dem som står högst på den nya borgerliga regeringens privatiseringslista.

Ansvarig för de statliga utförsäljningarna är den nye kommun- och finansmarknadsministern Mats Odell. Han vill dock för dagen inte kommentera Cevians aktieköp i Telia Sonera.

Elof Isaksson, Sekoordförande inom Telia Sonera och arbetstagarrepresentant i bolagets styrelse, har inga särskilda synpunkter på Cevian som ägare men menar att allt hänger på vad fonden vill göra.

– Vill de plocka ut pengar är det oroande. Pengarna behövs men det tar tid att göra de rätta affärerna, säger Isaksson till TT.

ANNONS

Med den nuvarande instruktionen för valberedningen i Telia Sonera kommer Cevian, som fjärde största aktieägare, att automatiskt få en plats i bolagets valberedning. Lars Förberg bekräftar att Cevian också vill ha en styrelseplats:

– Som ägarfond ingår det i strategin att engagera sig i bolaget och helst gör vi det genom en styrelserepresentation, säger Förberg till TT.

Han vill dock inte kommentera om Cevian tänker driva frågan om att Telia Sonera kan föra tillbaka mer av sina pengar till aktieägarna.

Michael Kongstad, kommunikationsdirektör inom Telia Sonera, säger att bolaget välkomnar alla ägare som har intresse i dess utveckling:

– Vi ser det som viktigt att träffa Cevian och lyssna på deras synpunkter. Det kommer att ske i närtid, säger Kongstad.

TT

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS