Realtid

Gamla donglar överspelade

administrator
administrator
Uppdaterad: 25 mars 2009Publicerad: 25 mars 2009

UPPDATERAD Nu släpper Telia och Tele2 dubbelt så snabbt mobilt bredband. De snabbare modemen ska nå nya kunder till månadsskiftet. Den som just bundit sig för en äldre modell ligger illa till.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Via operatörernas hemsidor (men inte i butik) går det nu att teckna sig för att kunna surfa sladdlöst överallt i den teoretiska hastigheten 14,4 megabit per sekund.

I själva verket går det betydligt långsammare, som bäst 5,5 Mbps när operatören lovat 7,2.

– Jag har kommit upp till det i alla fall, säger Annika Kristersson på Tele2:s presstjänst.

När då?

– Jag minns tyvärr inte.

Känns det magstarkt att framhärda?

– Det kanske är en dag när några inte alls surfar.

Kundtjänsten pratar ogärna om vad kunden kan vänta sig i praktiken. Många kunder klagade under fjolåret till Post- och telestyrelsen.

ANNONS

Också Telia Sonera slirar på målet kring utlovad kontra faktisk hastighet. Vilseledande, anser Konsumentverket som inte nöjt sig med operatörens svar och nu går vidare med ärendet.

Nyhetsbrev om teknik, media och telekom varje tisdag.

Både Tele2 och Telia Sonera hävdar att uppgraderingen till 14,4 också innebär att de många kunder som redan bundit sig i halvannat år med 7,2 Mbps kan vänta sig förbättringar eftersom kapaciteten ökar.

De vill dock inte gå med på att det rått brist på kapacitet tidigare.

Tele2 lovar i dag att leverera splitternya E270+ från Ericssondödaren Huawei inom ett par veckor. Gamla kunder måste vänta till den 22 april för att få uppgradera – mot betalning.

Att man just köpt ett gammalt modem hjälper inte.

– Nej, då köper man det nya till självkostnadspris, säger Annika Kristersson på Tele2:s presstjänst.

Är det förhandlingsbart?

ANNONS

– Vi har inte kommit så långt.

Tele2 delar mobilnät med Telia Sonera som började sälja 14,4 Mbps i fredags.

Nya kunder får nöja sig med gamla modem i väntan på de nya som kommer i maj.

Gamla kunder som sitter fast i 7,2 Mbps måste betala för nya modem – även om de teckade sig helt nyligen. Det är inte förhandlingsbart, hälsar Telia Sonera. Bara den som har mindre än tre månader kvar av bindningstidigen kan få amnesti.

– Det är klart att vi vill behålla befintliga kunder, säger Jan Sjöberg på Telia Soneras presstjänst. Den som uppgraderar måste förstås binda sig för nya 18 månader.

Telenor delar istället nät med 3 utom i Stockholm, Göteborg, Malmö och Karlskrona. Uppgraderingen av basstationerna från Nokia är inte klar förrän senare i vår. Tills dess tävlar Telenor istället med färre nedkopplingar.

Operatören 3 är därmed också frånkörda men hälsar att man ”ligger i startgroparna att lansera 21 Mbps” utan att kunna lova några priser eller datum.

Det egna nätets basstationer från Ericsson klarar redan 14,4 Mbps överallt och 21 i Stockholm, men de hastigheterna kan alltså kunderna inte att köpa in sig på ännu.

ANNONS

Ingen operatör har avslöjat vad de nya modemen, donglarna, ska kosta. 3 använder liksom Tele2 modem från Huawei som klarar 21 Mbps.

Därmed har mobilnäten hunnit ikapp topphastigheterna för ADSL i vanliga telefonledningar av koppartråd. Fortfarande är det dock långt kvar till 100 Mbps över fiber.

Telia Sonera lockar med att låta kunderna strunta i mobilnätet för att istället surfa på nästan kontorssnabbt WLAN med datorns trådlösa nätverkskort på utvalda platser med mycket folk.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS