Gruppen bestående av de sju rikaste industriländerna i världen, G 7-gruppen, misslyckades på lördagen på nytt med att enas om skuldavskrivning för Afrika.
G7 kunde inte enas om skulder
Mest läst i kategorin
Hjälporganisationer har velat ha skuldavskrivning för världens fattigaste länder men ministrarna har inte kunnat enas om det bästa sättet att finansiera det.
Men den brittiske finansministern, Gordon Brown, som engagerat sig i att lindra Afrikas skuldbörda, sade att det kommer att finnas mer pengar till kontinenten när G 7-ledarna möts i Gleneagles i Skottland i juli.
– Alla accepterar att det måste finnas mer pengar för skuldlättnader.
I G 7-gruppens slutdokument gick man inte längre än till att tacka Internationella valutafonden IMF för en studie om hur dess guldreserv skulle kunna användas för 100-procentig skuldavskrivning och lovade ytterligare diskussioner.
Det var på G7-ländernas möte i London i februari som finansministrarna gav IMF i uppdrag att utreda om fonden kan sälja eller skriva upp värdet på sin guldreserv för att finansiera skuldavskrivningar för världens fattigaste länder.
IMF, som med över 100 miljoner uns guld i sin reserv är världens tredje största guldägare, fick till april på sig att utreda frågan.
Enligt en mellanstatlig överenskommelse från 1971 är det mesta av IMF:s guld värderat till 40-50 dollar per uns, vilket är omkring en tiondel av rådande marknadspris.
Men bedömare höll det för föga troligt att IMF skulle börja sälja av sina guldtillgångar, inte minst då röststarka USA motsätter sig denna strategi.
– Det har varit fullständig tystnad från G 7 om försäljning av IMF:s guld. Nu har IMF klart sagt att guldet kan säljas för att hjälpa fattiga länder att avskriva skulderna, sade Jonathan Hepburn, policyrådgivare vid hjälporganisationen Oxfam.
– Hur många barn ska dö innan de här sju männen i kostymer utvecklar en känsla för angelägenhet?
IMF säger att en total försäljning av 13 till 16 miljoner uns av dess 103,4 miljoner uns guld kan hanteras av marknaden utan betydande svårigheter.
Brown förnekade att planen inte längre var aktuell.
– Jag tror inte att det är riktigt att säga att den har försvunnit.
Men USA motsätter sig. USA:s finansminister John Snow sade på lördagen att det var fel taktik.
– Så oavsett vilket tyngd argumentet har, så kommer det inte att passera, sade Kanadas finansminister Ralph Goodale i en intervju på fredagen.
Även Frankrikes förslag om en skatt på flygbiljetter, omkring en euro eller cirka nio kronor, till bistånd och kamp mot svåra epidemier i Afrika, avslogs.
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.