Realtid

Franskt stopp för chefsbonusar

administrator
administrator
Uppdaterad: 26 mars 2009Publicerad: 26 mars 2009

Frankrike sätter stopp för bonusar till chefer i statsstödda företag, bekräftar premiärministern.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Samtidigt fortsätter det sociala klimatet att hårdna.

De senaste veckornas skandaler kring uppsatta chefers förmåner i krisdrabbade företag har tvingat regeringen och president Nicolas Sarkozy att agera. I början av nästan vecka publiceras därför en förordning som förbjuder bonusar och fallskärmsavtal i företag som får stöd av staten, bekräftade premiärminister François Fillon på torsdagen. En förordning i stället för en lag gör det möjligt att agera snabbt. Och behovet att visa allmänheten handlingskraft är stort.

I takt med att arbetslösheten skjuter i höjden blir de utsattas desperation allt större. Natten till i torsdags släpptes chefen för det amerikanska läkemedelsföretaget M3:s fabrik i franska Pithivers efter att ha suttit instängd på ett kontor i över ett dygn, vaktad av anställda som krävde bättre uppsägningsvillkor. Det var andra gången på två veckor som en fransk chef tagits som gisslan.

– Subversiva protestformer, som företagsockupationer, har alltid förekommit, konstaterar sociologen Jean-Francois Amadieu.

Att därför till exempel dra fackaktivister som tagit chefen som gisslan inför rätta är otänkbart, menar han.

– Det skulle politisk sett vara en katastrof. Folk skulle inte förstå.

De anklagade skulle helt enkelt ses som offer i allmänhetens ögon, resonerar Amadieu och poängterar att strejker och demonstrationer alltid haft ett starkt stöd hos fransmännen i gemen.

En del av förklaringen finns i den franska fackföreningsrörelsens historia. När skråväsendet förbjöds i Frankrike revolutionsåret 1789 var det anarkister och revolutionärer som organiserade arbetarna. Det arvet finns kvar än i dag, även om fackföreningar och yrkesförbund på nytt blev lagliga 1881.

ANNONS

Jean-Francois Amadieu ser dock sedan ett par år tillbaka en radikalisering, inte minst vad gäller protestmetoder.

– Det är helt klart att övertramp blivit allt vanligare i konflikter, inte minst handlar det om att man ger sig på personer. Det är oroande.

Parallellt växer sig den franska extremvänstern på nytt allt starkare. Olivier Besancenot, ledare för nya Antikapitalistiska partiet (arvtagare till trotskistiska LCR) koras i opinionsmätningarna ständigt till bäste oppositionspolitikern gentemot Sarkozy.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS