Realtid

Franska vinhandlare dumpar flaskor i havet

administrator
administrator
Uppdaterad: 13 juni 2007Publicerad: 13 juni 2007

De säger att tidvattnet och vågornas rullningar höjer aromen. Resultatet är förvånansvärt, hävdar vinsmakare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Havsbottnen är en bra vinkällare, eftersom temperaturen är jämn och UV-strålarna kan inte tränga ner under ytan. Men vi är framförallt nyfikna på hur tidvattnets växlingar påverkar smaken, berättar sommeliern Yannick Heude.

Han har en vinkällare i Saint-Malo, som knappast ligger i något av de franska vindistrikten. Men utanför kusten i norra Bretagne är nivåskillnaden mellan ebb och flod den största i hela Europa. Yannick Heude har därför tillsammans med tre vinkännande vänner startat ett ovanligt havsexperiment. De fyller trälårar med 600 flaskor vin av olika sorter och hissar ner dem under vattnet. Sedan får de ligga på mellan tio och femton meters havsdjup och gunga under ett års tid.

– Månens inverkan på tidvattnet är ett starkt naturfenomen. Det är sannolikt att även produkter som vin påverkas, när havet rör sig fram och tillbaka två gånger om dygnet, säger Yannick Heude.

Häromdagen bärgades förra årets trälårar övertäckta med alger och snäckor. Vid kaj fanns sex vinexperter, som fick provsmaka på ”skörden” enligt konstens alla regler. Den här gången bestod den av röda och vita viner av märket Anjou Village de Brissac-Quincé från regionen Maine-et-Loire. I en blindtest fick experterna jämföra med vin, som istället hade förvarats i en vanlig vinkällare på land.

– Resultatet är förvånansvärt. Metoden gör inte att vinet mognar snabbare. Men smaken blir rundare. Det verkar som om det vita vinet påverkas mer än det röda. Men vi ska snart låta röda viner ligga i två års tid, säger Yannick Heude.

Andra franska vinexperter provar däremot om havet också kan få vinet att åldras snabbare. De låter vintunnor ligga i lastrummen på fartyg under perioder.

– Det är inte troligt att någon av de här metoderna en dag kommer att göras i någon större skala. Det är billigare och lättare att förvara vin i en vanlig källare. I vårt fall krävs båtar, dykare och hissanordningar, säger Yannick Heude.

Fast han tillägger att det förvånansvärt nog inte blir något svinn. Flaskorna håller och de lackade korkarna släpper inte in något saltvatten.

ANNONS

Han menar att ett bevis på att de inte gör sina experiment i ett kommersiellt jipposyfte, är att de havsvaggade flaskorna får gå på auktion och att vinsten skänks till två välgörenhetsorganisationer.

Samtidigt som förra årets lager drogs upp ovanför vattenytan, sänktes 600 nya flaskor ner på botten. Den här gången handlar det om viner från Rhônedistriktet och från Bourgogne. Dessutom fick flaskorna nytt sällskap, berättar Yannick Heude skrattande.

– Ja, vi stoppade i några holländska goudaostar. Man vet ju aldrig om även andra jordbruksprodukter kan få nya aromer genom havets rullningar.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS