"Bankerna i Frankrike har snuvat sina kunder på hundratals miljarder kronor under de senaste tio åren". Det hävdar en av landets konsumentorganisationer, som anklagar bankerna för ett omfattande fusk.
Franska banker döljer miljardintäkter

Mest läst i kategorin
FRANKRIKE. Den nye finansministern Jean-Louis Borloo (t v på bilden) uppmamas i ett öppet brev att reda ut den finansiella skandalen.
– Bankerna utnyttjar kreditförsäkringarna till att förskingra hushållens pengar. Det säger den franska konsumentorganisationen UFC-Que Choisir.
I Frankrike är det numera i stort sett obligatoriskt att teckna en extra försäkring, när man tar ett bostadslån. Om låntagaren dör eller drabbas av långvarig sjukdom betalar försäkringsbolaget premierna.
– Systemet innebär förstås en trygghet för kunderna, som slipper gå från hus och hem om de råkar ut för en olycka och inte kan betala. Men det ger också bankerna en möjlighet att tjäna enorma belopp bakom ryggen på sina klienter, säger Vanessa Dagand på UFC-Que Choisir.
Konsumentorganisationen har arbetat med frågan under det senaste halvåret. Man har räknat ut att vinsten för kreditförsäkringarna har uppgått till nästan hundratio miljarder kronor under de senaste tio åren.
Det motsvarar mellan 40 och 50 procent av de inbetalda premierna.
Haken i sammanhanget är att bankerna egentligen inte alls har någon rätt att tjäna pengar på den här typen av livförsäkringar.
– Lagen säger att överskottet borde gå tillbaka till de cirka åtta miljoner hushåll som berörs. Försäkringsbolagen följer reglerna genom att föra över vinsten till banken, som har förmedlat lånet. Men den sistnämnda behåller sedan pengarna. Försäkringsbolagen är medvetna om detta, men deltar i spelet, eftersom bankerna regelbundet förser dem med kunder, säger Vanessa Dagand.
De franska bankerna har genast reagerat och försvarar systemet med att räntorna på bostadslån är jämförelsevis låga i Frankrike.
– Det är deras ständigt återkommande argument, när de får kritik för att ta ut överpriser på olika tjänster, säger Vanessa Dagand.
Bankerna hänvisar också till rättspraxis och säger att de visst kan dra vinst på sina kreditförsäkringar. Vem som har rätt i frågan får avgöras i en domstol. Konsumentorganisationen har bestämt sig för att driva ett pilotfall och erbjuder nu enskilda bankkunder hjälp med hur de ska formulera kravbrev till sina banker. Dessutom har UFC-Que Choisirs ordförande, Alain Bazot, skrivit ett öppet brev till den nye finansministern Jean-Louis Borloo och bett honom ingripa mot den här ”finansiella skandalen”.