Cancerkirurgen Peter Cosmo ångrar inte sitt karriärbyte. Citadellkliniken i Landskrona, där han är klinikchef och delägare, är just nu ett av södra Sveriges mest snabbväxande bolag.
Från cancerkirurg till plastiksnitt
Mest läst i kategorin
Skönhetsoperationer har blivit en miljardindustri också i Sverige. Det som för bara 10–15 år sen var en starkt ifrågasatt företeelse för ett fåtal kvinnor med feta plånböcker, genomgås numer av folk från alla samhällsklasser – både kvinnor och män.
I spritt nya lokaler görs skönhetsoperationer med havsutsikt. På mindre än ett år har man ökat omsättningen med drygt 50 procent, från runt 25 till cirka 40 miljoner.
I början av september flyttade Citadellkliniken in i det gamla, anrika danspalatset Strandpaviljongen i Landskrona. Beläget på en udde i Öresund med havsutsikt i tre väderstreck.
–En mer inspirerande arbetsmiljö än den här kan man inte tänka sig, säger Peter Cosmo, klinikchef och en av två delägare av Citadellkliniken.
Plastikkirurgerna i Landskrona har funnits i mer än 20 år. Det är alltså ingen ny företeelse i den lilla skånska kuststaden.
Fram till helt nyligen hade man sina lokaler i gamla BB på lasarettsområdet.
Men under de senaste fyra – fem åren har efterfrågan på plastikkirurgi vuxit med raketfart och medförde att klinikens lokaler blev för trånga.
– Vi hade svårt att uppfylla vårt vårdgarantiavtal med landstinget, säger Peter Cosmo och måste helt enkelt öka vår kapacitet. För att kunna göra det måste vi ha fler operationssalar och bättre utrymmens för patientvård.
–Eftersom operationer utförda för landstingets räkning står för cirka 25 procent av vår omsättning, försätter Peter Cosmo, var större lokaler ett måste.
Peter Cosmo och hans kompanjon, Johan Nordquist, hade länge haft ögonen på gamla Strandpaviljongen. Inte minst med tanke på det attraktiva läget på en udde i Öresund. Med sjöutsikt i tre väderstreck. I siktigt väder ser man såväl Öresundsbron som Turning Torso och Köpenhamn.
– Vi tyckte det var ett passande läge för vår verksamhet, säger Peter Cosmo. Vi gick till kommunen med våra önskemål och efter kort tvekan gav de sitt ja.
Men protesterna lät inte vänta på sig. Redan när lokaltidningen första gången skrev om klinikens planer satte opinionen igång. Det var många, inte minst äldre Landskrona – bor som inte ville se sin ungdoms danspalats förvandlat till centrum för ”tuttförstoringar”.
Opinionen tvingades dock ge med sig och ett drygt år försenad kunde ombyggnaden sätta igång. En ombyggnad som gått lös på 11,2 miljoner.
–Vi betalar en årshyra på 1,3 miljoner, berättar Peter Cosmo, men just nu känns det som om det är värt vartenda öre.
Och som medicinskt etablissemang är Citadellkliniken definitivt något utöver det vanliga.
Här finns, bland mycket annat, fyra topputrustade operationssalar, alla med stora panoramafönster ut mot havet. De 18 patientrummen har eget badrum, platt – TV och – naturligtvis havsutsikt och den forna drinkbaren är förvandlad till väntrum med bekväma designfåtöljer.
–Att byta lokaler var nödvändigt för att trygga vår framtid, säger Peter Cosmo. Att vi sen hade turen att hamna här är en jättebonus, inte minst imagemässigt.
Peter Cosmo utbildade sig ursprungligen till cancerkirurg med bröstcancer som specialitet. En naturlig utveckling blev att han också lärde sig att rekonstruera bröst som raserats i samband med operation.
Så småningom blev han erbjuden att ta över den gamla Citadellkliniken som alltså funnits i Landskrona i mer än 20 år.
– Jag tvekade faktiskt aldrig, säger Peter Cosmo. Trots att plastikkirurgi, av någon slags tradition, allt jämt är en ifrågasatt disciplin inom svensk sjukvård.
– Människor med behov av den här typen av korrigeringar av sina kroppar har alltid funnits och jag har svårt att inse vad det skulle vara för fel med det. Fåfänga är ett ord som är bannlyst på den här arbetsplatsen. Och det beror på att jag vet att det till 99 procent är betydligt mer djupliggande orsaker som gör att människor söker plastikkirurgi.
– Dessutom, fortsätter Peter Cosmo, är plastikoperationer i många fall nödvändiga, inte minst av psykiska skäl. Vår verksamhet är ju till 25 procent finansierad av landstinget.
–Men visst, det finns tyvärr klåpare i den här branschen också. Charlataner som rider på bimbovågen och gör, framför allt bröst- och läppförstoringar utan urskiljning. Och dessutom gör det dåligt och svärtar ner den seriösa delen av branschen.
Händer det att du nerkar att utföra ett ingrepp, frågar jag?
– Varje dag, säger Peter Cosmo. Men oftast ligger det psykiska orsaker bakom. Om jag bedömer patienten som allt för instabil för att genomgå en operation.
– Jag kan ju knappast bestämma om, till exempel en bröstförstoring, är onödig eller inte. Det kan ju bara den som dagligen ska leva med de aktuella brösten, avgöra.
–Dessutom är det betydligt vanligare att man utför ingrepp som av medicinska och psykologiska skäl, förminskar byster.
Men plastikkirurgi är en oerhört lukrativ bransch och eftersom efterfrågan bara tycks bli större växer också risken för oseriösa aktörer.
– De misslyckade operationer man då och då kan läsa om i media kan man, jag vågar säga, uteslutande hänvisa dit, säger Peter Cosmo.
Per Ericson
frilansjournalist