Realtid
administrator
administrator
Uppdaterad: 09 maj 2007Publicerad: 09 maj 2007

Framtiden börjar 2014 och den heter New Songdo City. På en ö ungefär 60 kilometer från sydkoreanska huvudstaden Seoul byggs ett Metropolis upp från grunden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

New Songdo City heter mångmiljardprojektet som spås bli ett asiatiskt företagsmecka om det spelar sina kort rätt.

Det är det amerikanska företaget Gale Company som tillsammans med den koreanska ståljättten POSCO Engineering & Construction som inom loppet av 10 år ska förvandla ön Incheon från en gapande tom gräsplätt till 600 hektar digitalt underland.

Målsättningen med New Songdo City är att staden ska fungera som en nordasiatisk hub som knyter an de närliggande länderna som på senare tid blivit köpstarka aktörer på världsmarknaden. Först och främst vill staden att multinationella företag ska lockas av den högteknologiska infrastrukturen och den allmänt höga livskvaliteten.

Men vill man vara krass så är de flesta företagen mer intresserade av förlovade skatteparadis än teknik och levnadsstandard. Och eftersom New Songdo är en ekonomisk frizon, som kryper under Sydkoreas annars restriktiva arbetslagar och erbjuder skattelättnader för alla företag som väljer att rota sig i ett av stadens många kontorskomplex, har staden förutsättningarna på sin sida.

Songdo City ska bli den första helt digitala staden som länkar samman skolor, kontor, gator och bostäder genom ett sömlöst datornätverk. Eftersom IT-infrastrukturen byggs upp helt från grunden med den senaste teknologin kan man undvika det lapptäcke av kompromisser som uppstår i äldre städer när man låter modern teknik fogas samman med förlegad.

Den digitala tekniken i Songdo ska drivas och formas efter användarens behov snarare än att vara ett självändamål för intresseklubben. Till exempel så kommer hemmet att utrustas med avancerade datorer och sensorer som kontinuerligt mäter av ägarens blodtryck, skulle värdet plötsligt skjutas i höjden kan datorn på ägarens godkännande skriva ut ett recept och skicka iväg en beställning till det lokala apoteket.

Stadens äldreboenden begåvas med tryckkänsliga golv som omedelbart känner av när någon slår i marken och automatiskt skickar ut en nödsignal.

Men smakar det så kostar det. 3.500.000 kronor beräknas de första lägenheterna gå loss på, men trots den höga prislappen på boendet är Gale Company övertygade om att staden kommer att bli en lika stor succé för privatpersoner som det förväntas bli för företag. Därför satsar de stort på att göra staden trivsam för befolkningen, och som blåkopia för arkitekturen och stadsplaneringen finner vi Sydney, New York, Venedig, Paris och London – städer som på ett eller annat vis smittat av sig på New Songdo City.

ANNONS

Vad sägs om vattenkanaler lånade från Venedig, en Central Park-klon på 60 hektar eller en fullfjädrad Harvard-skola? De första invånarna förväntas flytta in 2009 och redan nu har flera sydkoreaner från trångbodda Seoul sökt lägenheter i den nya staden.

Superstaden Songdo förväntas dessutom bli en testvagga för flera nya tekniker däribland RFID-systemet, ett sätt att via radiofrekvens registrera och identifiera invånarna. Sydkoreanska myndigheterna har med en budget på 320 miljarder won redan banat väg för utvecklingsfaciliteter för RFID-brickor och -avläsare, och produktionen ska komma igång någon gång under 2008.

Tanken är att allt och alla i New Songdo ska utrustas med ID-brickor, till exempel ska återvinningsstationer registrera identitet varje gång en burk pantas. Samma ID-bricka som också används som betalkort och husnyckel.

Kanske låter situationen lite väl 1984 för våra västerländska öron, men för asiater som mer eller mindre vuxit upp vid sidan av kontrollerande styrorgan känns storebrorssamhället inte lika främmande, eller för den delen skrämmande. Men frågan kvarstår hur den tilltänkta målgruppen, västvärldens storföretag, ska reagera.

Ett annat problem som staden ställs inför är hur den ska kunna etablera sig som ett businessbabylon när de höga bostadspriserna inte ger utrymme för lågavlönade arbetare inom servicesektorn. Vem ska laga lunchen, sköta kemtvätten och ta hand om barnen på dagis i en stad som selektivt väljer bort enklare bostadsområden till förmån för spegelblanka skyskrapsmonoliter och välansade golfbanor?

Men även om Fritz Lang- och George Orwell-parallellerna aldrig ligger särskilt långt borta har den sydkoreanska framtidsstaden mycket som talar till sin fördel. För vilket företag vill inte slå rot i ett förlovat skatteparadis och få framtidens infrastruktur på köpet?

Jimmy Håkansson

frilansjournalist

ANNONS

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS