UPPDATERAD Drömmer om automatiserad avkastning i dollar och euro med eget handelssystem.
Forskaren som blev valutahandlare
Mest läst i kategorin
Det krävs lite galenskap för att utmana världens största marknadsplats: forexmarknaden. Handeln i världens valutor omsätter 4.000 miljarder dollar, motsvarande cirka 27.000 miljarder svenska kronor, varje dag enligt Bank for international settlements (BIS).
Lars Eriksson har i fem år utveklat en mjukvara som agerar mäklare mellan valutaparet euro och dollar. Genova FX utför algoritmisk handel efter marknadens generella svängningar och mönster. Transaktionerna varierar efter programvarans handelsstrategi. Mjukvaran är patenterad.
För att testa systemet i större skala bildade han våren 2010 bolaget FX International (FXI). Aktien handlas på Aktietorget sedan mars 2011 och i samband med listningen genomfördes en nyemission på 2 miljoner kronor som utgör insatsen för den egna valutahandeln.
Lars Eriksson och övriga i bolaget styrelse kontrollerar fortfarande en majoritet av bolaget. Konceptet kräver inga anställda och är helt automatiserat av datorer i Schweiz och Sverige. Handeln sker via samarbetspartnern Dukascopy Bank.
Hur mycket ligger omkostnaderna på?
– Styrelseledamöterna har ett basbelopp på 44.000 kronor om året. Totalt har omkostnaderna uppgått till en halv miljon, säger Lars Eriksson.
Enligt FXI:s styrelse är mjukvaran pålitlig och har visat bra handelsresultat. Enligt Lars Eriksson är mjukvarans prestanda validerad i över tio års tid.
Detta har varit möjligt genom insamling av tidigare kursdata från valutamarknaden som använts för historiska simuleringar.
Hur går handeln till?
– Det kan jag inte säga för mycket om, men transaktionerna varierar från millisekunder till dagar.
Varför handlar ni bara med euro och dollar?
– För att de utgör den största marknaden, de omsätter mest pengar. Valutaparet har även lägst transaktionskostnader. Som exempel kan man säga att den svenska kronan har över tio gånger så höga transaktionskostnader och dessutom fungerar handeln bara några timmar om dagen. Svenska kronan är fruktansvärd ur marknadssynpunkt.
I slutet av förra året meddelade FXI att styrelsen skruvat upp riskmandatet för handelssystemet. Enligt rådande policy kan företaget under inga omständigheter förlora mer än 15 procent av bolagets handelskapital under en 90-dagarsperiod. Om mjukvaran skulle nå en nivå på minus 15 procent slutar den helt enkelt att handla.
Hur riskfylld är verksamheten?
– Allt kommer med en risk. Vi är ett ungt bolag med bara några år på nacken men vår mjukvara är validerad i tio års tid. Jag skulle säga att det är en låg risk med placerandet.
– Om man jämför med fonder anger deras standardavvikelse ingenting om hur dåligt det kan gå. Vår riskpolicy begränsar alltid eventuella handelsförluster.
Sett över tre månaders tid ligger FXI back med 9,02 procent. Största enskilda orsaken är en marknadshändelse i november då man tappade 7,63 procent av kapitalet på kort tid.
Hur blev det så här?
– En journalist misstolkade Standard & Poors varning om att nedgradera Frankrikes kreditbetyg AAA+. Journalisten publicerade nedgraderingen som omedelbar och skapade väldig oro på marknaden. Ingen fick tid att reagera. Det blev en maxförlust vi inte sett sedan 2008, förklarar Lars Eriksson.
Under 2012 hoppas bolaget att uppnå ett årsresultat på plus 25 procent. I januari tappade man dock 0,3 procent.
Eriksson säger att FXI först kommer marknadsföra sig då man kan redovisa ett starkt resultat. I nuläget finns inga planer på nyemissioner men längre fram planeras en påfyllning av kassan för att få mer medel att handla för.
För att vara valutahandlare har han en något annorlunda bakgrund. Lars Eriksson är utbildad civilingenjör och har forskat om artificiell intelligens och mönsterigenkänning vid Lund Universitet. Som forskare var han med om utforma teknik som gör det möjligt att använda mänskliga nervsignaler för att styra proteser.
I slutet av 1990-talet avslutade han sin forskning och var med och grundade e-handelsföretaget Incordia. Han arbetade som vd på företaget till 2007.
Därefter har han lagt en stor del av sin tid på att utveckla Genova FX.
– Jag har alltid velat utnyttja mina kunskaper om mönsterigenkänning för att tjäna pengar. Valutahandel verkade roligast att arbeta med. Det är fantastiskt spännande att arbeta fram de rätta teknikerna för mjukvara.
Vad tror du kommer hända på valutamarkanden år 2012?
– Det kommer vara fortsatt volativt. I nuläget är euro och dollar oroliga valutor. PIGS-länderna fortsätter att skapa oro för euron och dollarn har problem. Men samtidigt är världsekonomin helt beroende av valutorna.
Har du något tips till en lekmanna-trader?
– Valutamarknaden följer vissa mönster och är som mest aktiv när både New York och Londonbörsen är öppna samtidigt. Då är skillnaderna mellan köp och säljkurserna som lägst.
Valutahandeln är öppen varje vardag 24 timmar om dygnet. London, New York, Sydney och Tokyo är de största marknadsplatserna för valutor.
Skillnader mellan köp- och säljkurser varierar beroende på vilka marknader som är tillgängliga för handel. Därför kan det vara lämpligt att handla med euro och dollar när både London och New York öppna samtidigt (mellan klockan 14.00 och 18.00 svensk tid) eller när Sydney och Tokyo är öppna samtidigt (mellan klockan 1.00 och 8.00 svensk tid).
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.