Inte ett enda apotek har klarat att öppna på egen hand. Lilla Apoex försöker febrilt. Efter valet kan det bli ännu tuffare.
Förseningar för nya apoteks-utmanare
Mest läst i kategorin
I januari privatiserades de första apoteken i Sverige. Regeringen ville pressa priserna på medicin och skapa ”större valfrihet och tillgänglighet”. Hittills är det bara kedjor och stora riskkapitalbolag som etablerat sig.
Jens Berlips är vd för familjeföretaget Apoex som vill sälja receptbelagda läkemedel över internet i hela Sverige.
Företaget har också ett eget apotek i en butikslokal på Östermalm i Stockholm. Men persiennerna är fördragna. Apoex har inte kunnat öppna ännu och kanske inte kommer att klara det innan valet i höst.
– Vi har blivit försenade på grund av it-systemet, säger Jens Berlips.
Det system som Apoex föredrar heter Maxx. Den finska systemleverantören Receptum fick bakläxa och har inte blivit godkända ännu. Apotekens Service lovar att berätta hur det går ”så fort som möjligt”.
Kan Apoex utveckla ett eget it-system?
– Vi ska driva apotek. Vi har ingen ambition att bli systemleverantör, men det vet man aldrig, säger Jens Berlips.
Apoteket AB har anpassat det gamla systemet ATS till en övergångslösning som kostar 875.000 kronor om året på uppdrag av Apoteket Omstrukturering, OAB.
Det är mycket pengar för den som inte vill driva en hel kedja av apotek. Men den största nackdelen för Apoex är att det inte är en lösning på lång sikt. Apoex hade gärna sett att staten spenderat pengarna på annat.
– Apoteket AB har betalat 500-750 miljoner kronor för övergångslösningen. Det vore rimligt om man antingen subventionerat utvecklingen för mindre aktörer eller lagt mer resurser på att hjälpa dem. Det hade varit billigt. Nu har vi väldigt få aktörer på systemleverantörssidan, säger Jens Berlips.
Receptum kan få klartecken redan innan midsommar. I väntan på det finns det bara två systemleverantörer att välja på.
Pharma Solutions fick godkänt för systemet Pharma Suite den 31 mars. Det används av Åhléns, ICA och kedjan Apotek Hjärtat och bygger på ägaren Vismas system för dagligvaruhandeln Visma Retail Suite.
It-jätten Logicas system Pharmalogica fick godkänt den 9 juni. Det är också tänkt för den som ägen en hel kedja av apotek. Logica har inte varit lika intresserade av att hjälpa egenföretagare som Jens Berlips.
Fler än så har Apotekens Service inte släppt igenom.
– Problemet med det statliga servicebolaget har varit att de byggde sin verksamhet för att godkänna system – inte för att hjälpa till att bygga system, säger Jens Berlips.
– Servicebolaget hade förväntat sig att systemleverantörerna skulle komma in med bra system för godkännande. I själva verket blev det inte så. Servicebolaget överskattade systemleverantörerna.
– Organisationen är inte hundraprocentigt lämpad att hjälpa systemleverantörerna. Inriktningen var lite fel. Men de har blivit bättre på det här.
Hur många dagar behöver du för att öppna
om den lösning du vill ha blir godkänd?
– Jag har slutat tro på dagar. Antag att vi får ett godkännande för det här systemet inom en månad – då kan vi vara igång i slutet av juli.
Vänsterpartiets ledare Lars Ohly
vill återta monopolet om de rödgröna vinner riksdagsvalet i höst men ser svårigheter med att göra Alliansens förändringar ogjorda.
– Ja det vill jag, men det blir inte lätt. Det är lättare att riva ner än bygga upp, säger han till TT.
Apoteken får i dag tio kronor extra av staten för varje förpackning som de säljer av en billigare kopia av ett läkemedel där tillverkarens patent gått ut. Det här kostar omkring 500 miljoner kronor om året för skattebetalarna. Ylva Johansson (S) vill ta bort den så kallade ”guldtian”.
– Jag tycker att det sticker i ögonen, säger hon till TT.
Vad händer med Apoex om Sverige får en ny regering? Utan it-system går det inte att öppna apotek. Utan marginaler går det inte att driva apotek. Jens Berlips har en tuff sommar och höst att se fram emot.
Istället för att försöka på egen hand hade Jens Berlips kunnat välja att ta hjälp av en paraplyorganisation.
När socialminister Göran Hägglund den 4 juni invigde Apoteket Lotsen i Vaxholm beskrev han det som Sveriges första småföretagarapotek.
Men Lotsen är en del av Apoteksgruppen som har 150 apotek. Då blir det lättare att klara både it-kostnader, myndigheter och konkurrenter – men också svårare att vara sin egen. Staten äger en procent. Företagarna betalar för att ta över och för att driva ett apotek. Inköp, sortiment, marknadsföring och it sköts gemensamt.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.