En 26-årig ungersk medborgare åtalades på tisdagen misstänkt för grovt företagsspioneri mot Ericssonkoncernen och Sony Ericsson.
Företagsspion hos Ericsson
Mest läst i kategorin
Enligt åtalet ska 26-åringen ha skaffat sig tillgång till företagshemligheter inom bland annat telekommunikationsområdet.
Mannen ska ha gått in i Ericssonkoncernens interna globala datornätverk och Sony Ericssons datornätverk.
Den misstänkte 26-åringen åtalas också för obehörig befattning med hemlig uppgift och dataintrång.
Brotten ska ha pågått från mars 2002 till juni 2004. Mannen ska ha begått gärningarna på olika platser i Sverige, i andra länder samt i hans hemland Ungern.
Enligt chefsåklagare Tomas Lindstrand har mannen tagit fram hemliga uppgifter, som om de kommit i orätta händer, kunnat vara till men för rikets försvar och säkerhet.
Mannen har suttit hemma i sin bostad i en småstad strax norr om Budapest i Ungern och därifrån har han gjort intrång i företagens interna nätverk. Där har han hämtat ut dokument av hemlig natur, berättar Tomas Lindstrand.
– Han är 26 år, och han är mycket kunnig på datorer, synnerligen kunnig, säger Lindstrand till TT.
Syftet med intrången har enligt mannen själv varit att han velat få arbete. Hans inställning är att han försökt komma i kontakt med Ericsson på ett sätt så att han ska kunna få ett arbete där.
Var syftet att visa vad han kunde?
– Något åt det hållet, ja. Han ville visa på luckorna i systemet.
Maxstraffet för grovt företagsspioneri är fängelse i sex år. Obehörigt befattande med hemlig uppgift är två år.
– Han är ingen känd brottsling. Och han förekommer så vitt vi vet inte i några som helst kriminella kretsar. Han är en helt vanlig kille som velat skaffa jobb, enligt honom själv, säger Tomas Lindstrand.
– Det är klart att det är besvärande och har vållat oss skador att mannen tagit sig in i våra system, men samtidigt bra att det upptäcktes och att vi kunde stoppa honom, säger Ericssons informationsdirektör Henry Sténson till TT.
Vi har också kunnat konstatera att det materiel han samlat inte har getts vidare, men om motivet vet vi inget, det är en fråga för rättsprocessen att utreda, säger han.
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.