Realtid

Företagsnätverk påverkar politiken

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 14 feb. 2005Publicerad: 14 feb. 2005

Peter Tovman startade nätverket för näringslivspolitik i Stockholm. Han tror att det stora intresset för nätverket som väckts till liv kan vitalisera den borgerliga näringslivspolitiken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Peter Tovman, egenföretagare i Stockholm som konsult inom företagsutveckling, startade näringslivsnätverket i augusti förra året.

– Vi startade i en källare och vi har inre kärna på 4–5 personer. Jag, och bland andra Thomas Bäcklin, tidigare marknadsförare, nu förvaltare i Stockholms stad, och Per Hallerby, vd på konsultbasis.

Det senaste halvåret har intresset vuxit och det har kommit upp till 300 personer på olika möten som nätverket arrangerat.

Peter Tovman ville påverka folkpartiet som han tillhör, men inte sitta i nämnder. Det är något som gäller för flera i nätverket.

– Vi tillhör folkpartiet, men ingen av oss strävar efter politiska uppdrag.

Men det är mer engagemanget för att kunna påverka politiken för näringslivet som är drivkraften.

Så ni når utanför folkpartiet?

– Ja, jag uppskattar att åtminstone 30 procent av de som kommer till våra möten inte är med i folkpartiet. Det är näringslivsfrågorna som lockar, inte partiet. Vid en handuppräckning var det över 50 procent som sa att de har eller hade haft eget företag.

ANNONS

Hur når ni nya intresserade?

– Det sprider sig från mun till mun. Det verkar finnas ett uppdämt behov att diskutera de här frågorna. Vid det senaste mötet kom det folk från andra borgerliga partier också.

Innebär det att nätverket kan fylla någon funktion utanför folkpartiet också?

– Vi håller på att bli folkpartiets spjutspets inom näringslivsfrågor. Men vi diskuterar att anordna ett evemang tillsammans med kristdemokraterna. Vi har en dialog för att känna av och testa. Längre fram så kanske vi involverar andra partier också.

Vad vill du åstadkomma med nätverket?

– Jag vill se en ökad liberal prägel på näringslivspolitiken.

Och det innebär?

– Nyckelord är att ta till vara individens kraft i samhället. Det är visionen. Den personliga viljan och kapitalbildningen ska lyftas fram och det är folkpartiets styrka.

ANNONS

Det kanske är styrkan i nätverket – Peter Tovman drar inte någon form av ett program på tiotals punkter, utan lyfter fram småföretagarens möjlighet till kapitalbildning som det centrala.

– En bra näringslivspolitik måste se till att människan får möjlighet att bygga upp en ekonomisk buffert.

Peter Tovman tror att nätverket kan driva på de här frågorna och presentera mekanismer som fungerar. En borgerlig politik måste skapa en näringslivspolitik som ger nya arbetstillfällen och tillväxt.

Vad är viktigast?

– Kapitalbildning i de mindre och medelstora bolagen – de måste kunna öka kapitalbildningen i bolaget och få en ökad möjlighet att buffra upp så de kan stå för den egna kapitalförsörjningen.

Hur ska tillgången på riskkapital öka för de mindre bolagen?

– Vi måste se till att affärsänglar med privatkapital kan och vågar satsa pengar genom att skapa gynnsammare regler vid förluster.

Peter Tovman vill också att statliga institutioner som Almi och Nutek med flera får mer såddpengar att fördela. Men de institutionerna måste också förnyas, anser han.

ANNONS

– Man måste hitta en annan dynamik i innovationssytemet. De som sitter i Almi och andra liknande institutioner borde ha tidsbegränsade befattningar. Det vore bra om det fungerade som kontraktsanställda i försvaret, att de gick in på tre till fyra år med hög lön – det skulle ge nya idéer. En ökad genomströmning av medarbetare skulle skapa en ökad dynamik.

Men viljan och visionen är lika viktig för Peter Tovman. Han är optimistisk.

– Det finns i och för sig hinder, men det hindrar inte den egna viljan. Det är viktigt att gilla läget och gasa, och inte att måla upp alla hinder. De som gör det, sätter upp för mycket mentala hinder. Sverige ligger långt ned på listan över viljan att starta eget – men det kanske är hjärnspöken.

Fokus för nätverket är att påverka, medan formen skiljer sig från många andra organisationer.

– Vi bygger upp nätverket som ett företag när det gäller varumärkespositionering.

Folkpartister runt om i länet lyfter fram nätverket som ett gott exempel.

Peter Tovmans erfarenhet är att man kan påverka hela systemet genom personliga inititativ.

– Är du handlingsmänniska så säger folkpartiet ”Do it”, ingen stoppar dig. Jag ser det som att vi har en politisk affärsidé. Och vi tar ett initiativ och då möts vi med respekt.

ANNONS

Förutom att arrangera möten ordnar nätverket seminarier, och ger ut ett nyhetsbrev. På nästa möte den 1 mars är temat ”Handeln är stadens moder”.

Finns det behov hos riksdagsmännen att få konkret hjälp med motioner?

– Ja, det tror jag. Så är det nog i alla partier. Man behöver förslag och synpunkter utifrån. Där har vårt nätverk en struktur med upparbetade kanaler i folkpartiet.

Kan nätverket vara en plattform där du personligen kandiderar till riksdagen 2010?

– Nej, det är inte min ambition. Alla vi i kärnan i nätverket är yrkesarbetande och vill fortsätta inom våra yrken.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olle Blomkvist
Olle Blomkvist
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS