Att utländska varor kostar för lite kan låta som ett lyxproblem. För schweiziska centralbanken är det dock ett rejält huvudbry.
För billiga varor – Schweiz otippade problem


När det blåser i den globala ekonomin söker sig investerare till säkra tillflyktsorter. I den kategorin finns den schweiziska francen.
Även om många länder skulle uppskatta att valutan ses som en trygg tillgång har detta ställt till problem för Schweiz.
Missa inte: Schweiz ekonomi på väg mot deflation: ”Krävs inte mycket”. Realtid
En starkare valuta – upp nästan tio procent mot den amerikanska dollarn sedan årsskiftet – har nämligen skapat deflation i den schweiziska ekonomin. Det sätter press på centralbanken att agera, skriver Bloomberg.
Billigare med importvaror
I maj föll konsumentpriserna i Schweiz med 0,1 procent jämfört med föregående år, vilket markerar landets första återgång till deflation sedan pandemin.
Importerade varor, som utgör nästan en fjärdedel av KPI-korgen, har blivit betydligt billigare som ett direkt resultat av den starka valutan.

Det hade varit en välkommen nyhet för länder som slåss med inflation, men i Schweiz är alltså problemet det motsatta.
För att sätta fart på hjulen igen sänkte schweiziska centralbanken (SNB) sin styrränta till 0,25 procent i mars och väntas vid nästa penningpolitiska möte i juni återigen sänka räntan med 25 punkter.
Missa inte: UBS håller andan – riskerar miljardnota. Realtid
Senaste nytt
”Gillar inte minusräntor”
En återgång till minusränta, senast tillämpade mellan 2015 och 2022, framstår nu som trolig före årsskiftet. Det stör både banker och sparare som inte får några ränteinkomster.
”Ingen gillar minusräntor – inte heller på centralbanken gillar vi minusräntor. Men naturligtvis skulle vi också vara redo att införa negativa räntor igen om det behövs”, sa centralbankschefen Martin Schlegel till Bloomberg Television i december.

Schweiz räntesänkning chockar ekonomer
Det blev inte alls som en rungande majoritet av ekonomerna förutspådde.
Prognoser pekar även på möjligheten till en kraftigare sänkning redan i sommar om francen fortsätter att stärkas.
Kan leda till fler tullar
Verktygen för att få francen att sjunka är också något begränsade. Under Donald Trumps nya mandatperiod har USA:s finansdepartement återigen börjat bevaka Schweiz valutapolitik noggrant.
Schweiz är nu återigen med på listan över länder vars valutapraxis granskas – vilket gör direkta köp av utländsk valuta, en metod banken använt sig av tidigare, mer riskfyllda ur ett handelspolitiskt perspektiv.
Missa inte: UBS varnar: Nya lagen kan knäcka Schweiz. Realtid
En sådan intervention skulle kunna leda till amerikanska tullar på schweiziska varor – något som redan är aktuellt, då Schweiz inkluderats i Trumps planerade strafftullar.
”Schweiz manipulerar inte francen”
Att agera på valutamarknaden riskerar därmed att förvärra handelsrelationerna med en av Schweiz viktigaste exportmarknader. Den schweiziska centralbanken har försvarat sig mot USA:s anklagelser.
”SNB manipulerar inte den schweiziska francen. Den försöker inte förhindra justeringar i handelsbalansen eller ge den schweiziska ekonomin orättvisa konkurrensfördelar”, sa en talesperson, enligt CNBC.
Situationen förvärras av att även eurozonen upplever snabbt sjunkande inflation, vilket sätter ytterligare press på den schweiziska valutan.
Den europeiska centralbanken sänkte nyligen sin styrränta till två procent, men den starka euron riskerar, precis som francen, att skapa ett deflationstryck.

Bank förfalskade deklarationer åt rika amerikaner
Credit Suisse har återigen ertappats med att hjälpa amerikaner med skatteflykt.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.