<pufftextlänk>Inför flytten till Karlstad i höst är Konsumentverket i kris.</pufftextlänk> Av de 185 anställda är det endast ett trettiotal som säkert blir kvar. Generaldirektören som just slutat har inte ersatts och en stor del av de anställdas tid läggs på rekrytering av nya kolleger.
Flytten krossar Konsumentverket

Mest läst i kategorin
– Det tar tid att skaffa sig den överblick och erfarenhet som de som slutat haft, det tar år, säger ställföreträdande KO Marianne Åbyhammar, till Realtid.se.
Den tidigare generaldirektören och KO, konsumentombudsmannen, Karin Lindell, slutade den första augusti. Först om en vecka kommer en vikarie och därefter dröjer det till åtminstone årsskiftet innan regeringen utsett en ny generaldirektör och KO.
– Det är olyckligt att det inte finns en ordinarie generaldirektör i det här viktiga skedet när vi byter personal, lokalisering och dessutom får en ny strategi för konsumentpolitiken och våra uppgifter, säger Marianne Åbyhammar som är ställföreträdande KO.
Karin Lindell är inte ensam om att ha sagt upp sig från Konsumentverket. Redan när beskedet om flytten till Karlstad kom strax innan årsskiftet förra året bestämde sig flera för att sluta. Och precis som det tar tid att hitta en ersättare för Karin Lindell har det varit svårt att rekrytera annan ny personal.
– Att hitta kvalificerade jurister har varit svårt. Vi fyller på successivt, helt enkelt, säger Marianne Åbyhammar, ställföreträdande konsumentombudsman, till Realtid.se.
Det officiella flyttdatumet är den 13 november. Men i dag är redan ett trettiotal nyanställda på plats i Karlstad. Ytterligare 73 anställda sitter än så länge kvar i Stockholm och det är oklart hur många av dem som kommer att följa med.
– En del av de som är kvar i Stockholm kommer att prova på att pendla till Karlstad också, säger Marianne Åbyhammar.
Närmare 70 av de 185 anställda är dock inte längre i tjänst utan tjänstlediga eller under omställning. Det senare betyder att de under ett år får hjälp från Trygghetsstiftelsen med att hitta ett nytt jobb.
Hur många behöver ni rekrytera?
– Det vet vi inte riktigt än. Men vi rekryterar successivt och så mycket vi hinner. En stor del av vår tid sätter vi på att rekrytera och lära upp den nya personalen. Det finns en begränsning i hur många vi kan skola in när vi har väldigt liten erfaren personal kvar.
Hur påverkar rekryteringen verksamheten?
– Det är klart att den operativa verksamheten blir lidande när vi har väldigt mycket ny otränad personal. Produktiviteten har minskat under det här året, det är det ingen tvekan om.
När kommer Konsumentverket att vara tillbaka på samma nivå som innan beskedet om flytten?
– Det är omöjligt att svara på. Men i och med att nästan alla som har längre tids erfarenhet har försvunnit tar det ju lång tid innan de nya medarbetarna får överblick över området. Det tar tid att skaffa sig den överblicken och erfarenheten. Det tar år, om jag uttrycker mig försiktigt.
Marianne Åbyhammar kommer själv att lämna Konsumentverket om en månad för att istället börja som hovrättsråd på Svea hovrätt.
– Det är dubbla känslor förknippat med att sluta. Det är tråkigt att lämna verksamheten i sticket.